poniedziałek, 3 lutego 2014

jaglane burgery ze szpinakiem i orzechami!

Dajcie mi jeszcze tydzień, a obiecuję, że wrócę tutaj z regularnymi śniadaniami. A tymczasem, żebyście nie myśleli, że zupełnie zapomniałam o blogowaniu i o gotowaniu: coś na obiad! Pyszne burgery z kaszy jaglanej, które okazały się prawdziwym hitem. Podałam je ze szpinakiem i orzechami laskowymi. A w środku samych burgerów ukryłam jeszcze serową niespodziankę. Wspaniale smakują i równie wspaniale wyglądają na talerzu. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu. Obiad w żółto-zielonych kolorach, na przywołanie wiosny. 




JAGLANE BURGERY z serem feta, szpinakiem i orzechami
Przepis (8-9 małych burgerów):
Burgery:
100g kaszy jaglanej
200g wody (jedna szklanka)
100g sera feta
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki oleju z orzechów
+ kaszka kukurydziana (do obtoczenia)
Szpinak:
150g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (do smaku)
garść orzechów laskowych
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka i prażyć przez kilka minut, na małym ogniu. W tym czasie w czajniku podgrzać wodę. Gorącą wodą zalać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przygotować szpinak: wrzucić do rondelka, podlać wodą, dodać zgnieciony czosnek, sól i pieprz, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Orzechy laskowe drobno posiekać. Do ugotowanej kaszy dodać ser feta, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać za pomocą widelca, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować burgery, obtaczać je w kaszce kukurydzianej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe burgery układać na talerzu, udekorować szpinakiem i posypać posiekanymi orzechami.


22 komentarze:

  1. Fajny przepis, narobiłaś mi smaka - postaram się sprawdzić, bo uwielbiam fetę i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie i apetycznie się prezentują :) ja bym nie wymyśliła takiego fajnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł! No i ta prezentacja!:), ciekawa jestem smaku, więc pozwolisz, że skradnę przepis i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kradnij i koniecznie daj znać, jak smakowało! :))

      Usuń
  4. o rany, ale pyszności! robię, robię, robię!

    OdpowiedzUsuń
  5. kolory są boskie. a i smaki przepyszne, w końcu szpinak i feta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie. Uwielbiam tę kaszę, uwielbiam szpinak, uwielbiam orzechy. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale sie prezentują !
    uwielbiam kaszę jaglana tak samo mocno jak fetę i szpinak. i orzechy! pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. szpinak i orzechy to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne są ! :) i do tego, to ewidentnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Feta, szpinak i orzechy to jedno z lepszych połączeń!
    Naprawdę oryginalny pomysł, takie zdrowe burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  11. omamo, ale piękne! koniecznie do zrobienia. albo do wypróbowania, z Twojej kuchni, jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam wszystko w domu, więc wyczuwam jutro przepyszny obiad :> Wyglądają obłędnie, a właśnie szukałam jakiś pomysłów na kaszę jaglaną. Ten jest perfetco :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentacja tak zachwycająca, że nie wiadomo czy zjeść bo szkoda takiej pracy :D
    Super przepis na pewno wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale ślicznie wyglądają.... szpinak i orzechy - to lubię.... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Byłam bardzo ciekawa, co też wyczarujesz z tych niepozornych składników, które sfotografowałaś i pokazałaś na facebooku... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję, że Cię nie rozczarowałam!

      Usuń
  16. fajnie wygladają takie żółte ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. jutro na obiad! nic mnie nie odwiedzie od tego planu ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zobaczyłam te burgery wczoraj, pomyślałam tylko... jestem głodna!! :D
    są świetne! jadłam na razie słodką wersję, ale bez dwóch zdań ta chyba jest najsmaczniejsza, szczególnie tak pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń