wtorek, 14 stycznia 2014

jabłkowe tosty francuskie!

Tosty francuskie kojarzą mi się z leniwymi, weekendowymi śniadaniami. Jedzonymi w miejscach, gdzie nie trzeba się donikąd spieszyć, gdzie cały dzień świeci słońce, nie trzeba nic robić, tylko leżeć, pachnieć, opalać się. Tosty francuskie to dla mnie takie wakacyjne śniadanie. Dlatego dzisiaj, na przekór porze roku, natłoku obowiązków i zbliżającej się sesji - jem wakacyjne śniadanie właśnie. Bo do lipcowych dni jeszcze tak daleko, a ja najchętniej już teraz bym się do nich przeniosła. Dlatego robię sobie taką małą namiastkę wakacji. Chociaż tyle mogę. Wakacyjne śniadanie. W samym środku stycznia. Jedzone w rytm kropel deszczu, które próbują wyprowadzić mnie z równowagi i głośno uderzają o szyby w oknach. W towarzystwie stosu notatek.




JABŁKOWE TOSTY FRANCUSKIE z solą i rozmarynem
Przepis (jedna porcja):
kromki czerstwego chleba (u mnie: orkiszowy)
1 jabłko
50ml wrzątku
1 (małe) jajko
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta soli gruboziarnistej
1 łyżeczka masła 
Jabłko umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć gniazdo. Zalać wrzątkiem. Zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Wbić jajko, dodać miód, cynamon, rozmaryn i ponownie zmiksować - powinna powstać puszysta masa. Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej masło. Kromki chleba pokroić w trójkąty. Maczać w masie jajeczno-jabłkowej, a następnie układać na patelni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony (aż będą zarumienione). Gotowe tosty francuskie przekładać ręcznik papierowy, a następnie na talerz. Udekorować plastrami jabłka, posypać jeszcze szczyptą rozmarynu i solą gruboziarnistą. Podawać.


39 komentarzy:

  1. Rozmaryn, tymianek... często widuję te przyprawy w towarzystwie owoców, szczególnie jabłek i gruszek. A powiem szczerze - nie jadłam jeszcze takiego połączenia, aczkolwiek wydaje mi się ono całkowicie usprawiedliwione:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujące połączenie!
    Nie łączyła z ziołami jabłek! :O
    No i jakoe cudowne tosty-gdsiezby sie moje tak upiekly?!

    :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja tęsknię za takimi leniwymi, wakacyjnymi śniadaniami... Tosty francuskie w takiej wersji muszą smakować pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię jabłka z rozmarynem czy tymiankiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmaryn w mojej kuchni dodaję tylko do mięska. Z plackami może być ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewne, ale to akurat nie są placki ;-)

      Usuń
  6. dopóki nie przeczytałam przepisu zastanawiałam się jak ukryłaś tam jabłko.... super pomysł! a wyglądają nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jezuu...wyglądają obłędnie! ;o

    OdpowiedzUsuń
  8. o, juz drugi raz widzę te tosty, czas zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko muszą smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ładnie wyglądają. No i to połączenie rozmarynu z jabłkiem, ach ale musiało u Ciebie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie będę oryginalna, zaskoczyło mnie połączenie ziół z jabłkiem, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale rewelacyjny pomysł! muszę spróbować tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej! Świetny jest Twój blog! Mimo, że kulinarny, nie wspominasz nigdy jak wygląda ogólnie Twoje odżywianie? Zawsze jesz tak smacznie i zdrowo? Byłaś kiedykolwiek na diecie?
    pozdraawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      Staram się, aby wszystkie moje posiłki były urozmaicone i zdrowe, tak :)

      Usuń
    2. a co do diety to byłam, jasne, chyba jak większość dziewczyn :D
      ale moja dieta była rzeczywiście skuteczna, bo swego czasu schudłam parę kilogramów.

      Usuń
  14. Superśne ! Śniadanie po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają jak placuchy! rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  16. Wydaje mi się, że połączenie jabłka i rozmarynu bardzo by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny pomysł z tymi tostami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wiesz, że coś w tym jest...tzn. minęły już święta, zimy prawie, że brak i też mam ochotę na wakacyjne chwile :) pewnie znowu szybko minie czas i będzie wolne ;)

    nie łączyłam jeszcze jabłka z rozmarynem, ale to zdecydowanie przede mną, bo twoje śniadanie wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Połączenie idealne!
    A do lipca już niedługo, zobaczysz, jak to minie...;)

    OdpowiedzUsuń
  20. mi też tosty francuskie zawsze kojarzyły się z weekendowymi śniadaniami, nawet jak jeszcze nie miałam bloga. :D zazwyczaj jadłam je w niedzielę, uwielbiałam za to niedzielne poranki! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudo. Bardzo intrygujące połączenie. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fotogeniczne śniadanko :) i na pewno równie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. jakie to wspaniałe! do tej pory jadłam tylko bananowe, ale teraz zdecydowanie czas na jabłkowe! z dokładnie takimi samymi dodatkami! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam takie pytanie. Jesz ogólnie słodycze kupne, np. czekoladę? :] Pytam z ciekawości!
    Świetne tosty :)


    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie. stawiam na domowe słodycze :) chociaż zdarzają się wyjątki, więc znam smak tych kupnych :)

      Usuń
  25. nie będę czekać na czerstwe pieczywo, muszę je mieć, od razu!

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobię sobie takie na pewno! Ale może na II śniadanie albo na kolację? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każda pora dnia będzie dobra! :D

      Usuń
  27. ooo jabłkowych jeszcze nie jadłam :D

    Nominowałam CIę :)))

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy takich nie jadłam muszę zrobić;))

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowny pomysł! Oczywiście, że zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłąm ale w wersji wegańskiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  31. świetny blog i zdjęicia ! <3

    zapraszam do mnie! http://dailykamila.blogspot.com/

    jakbys mogla to odwiedz tez bloga mojej kolezanki! Ona dopiero zaczyna przygode z blogowaniem http://dailyilona.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń