środa, 29 stycznia 2014

bananowo-kokosowy krem twarożkowy!

Biało za oknem. Biało i zimno. Dlatego na śniadanie wyjątkowy krem. Rozgrzewający. Naturalnie słodki, gęsty i kremowy. Miksując wszystkie składniki, umieszczając je w rondelku i podgrzewając, nie myślałam, że zjem dzisiaj, aż tak dobre śniadanie. Wspaniałe w smaku, a przy tym szybkie i banalnie proste w wykonaniu, bo biorąc pod uwagę natłok spraw do załatwienia, na pracochłonne śniadania nie mam ostatnio czasu.


BANANOWO-KOKOSOWY KREM twarożkowy
Przepis (jedna porcja):
1 (duży) banan
250g sera białego
1 łyżka oleju kokosowego
garść suszonego kokosa 
Banana obrać, pokroić w plasterki. Zmiksować na gładką masę razem z serem białym i olejem kokosowym. Tak przygotowany twarożek podgrzać. Przełożyć do kokilki. Udekorować suszonym kokosem. Podawać. 

31 komentarzy:

  1. krem? banan? kokos?... to idealne!! <3 zrobię, zrobię - nie ma innej opcji :)
    a twarożek nie zrobił się kwaśny?
    miłego dnia i spokojnego załatwienia wszystkich spraw :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, właśnie nie, był słodki :) to chyba za sprawą banana i oleju :) i podgrzewałam go dość krótko.

      Usuń
    2. to super! właśnie ostatnio zdobyłam olej kokosowy i od pierwszego spróbowania jestem w nim zakochana :D ten twarożek musi być świetny! :)

      Usuń
  2. Pychotka. Może dodasz przepis do akcji "Kokosowo", idealnie się tam nadaje.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, świetny pomysł! do naleśników byłby ideaaalny ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. banan, kokos, twarożek i to na ciepło...to nie mogło się nie udać!

    OdpowiedzUsuń
  5. banan i kokos współpracują świetnie, a ciepłe śniadanie przy obecnej pogodzie jest w cenie złota!

    OdpowiedzUsuń
  6. KOKOS<3 Uwielbiam suszony kokos, jest cudowny, a w takim twarożkowym kremie to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny do naleśników by był ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodki twarożek w kolorze śniegu?
    W taki dzień jak dziś, wpasowałaś się w punkt!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ciepło, nie wiem czy by mi smakował, ale na zimno to na sto procent!

    OdpowiedzUsuń
  10. twarożek na ciepło. ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam podobnie tylko bez kokosa z bananem i kakao.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne! I na ciepło - super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam dodawać twaróg do czegoś, ale taki wyjadłabym nawet prosto z kokilki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak cudownie wygląda! <3 A wyobrażam sobie smak... Swoją drogą, spadłaś mi tym przepisem z nieba, bo akurat wczoraj nabyłam olej kokosowy :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Podgrzewany bialy ser mnie bardzo zaintrygowal.. wyglada wspaniale, tak mroznie i zimowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. twarożek na ciepło, muszę spróbować. :) wygląda jak śnieg w kokilce!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciepłe śniadanie to moje klimaty :) Teraz bardzo się przyda :) hehe ten twarożek wygląda jak śnieg za moim oknem tylko mój nie paruje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealne trio :) Taki śniegowy, zimowy ten twarożek! Uwielbiam, ale nigdy nie podgrzewałam, nie robi się ciągnący? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robi się delikatnie ciągnący! ale mi właśnie od początku o to chodziło :D chciałam uzyskać taki efekt.

      Usuń
  19. A w czym podgrzewałaś? Normalnie w rondelku na gazie? Zaintrygowałaś mnie, będę musiała wypróbować. Bo ja to bym chyba wrzuciła do piekarnika by podgrzać - jakoś bardziej wydaję mi się to bardziej bezpieczną forma podgrzania sera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jak w przepisie wszystko :) w rondelku, na gazie. w piekarniku raczej by się zapiekł, a mi chodziło jedynie o podgrzanie :)

      Usuń
  20. Banan, kokos, twaróg - idealny pomysł na śniadanie, w dodatku ciepłe! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ostatnie - jeść;-) Dodaję Cię do mojego agregatora skupiającego najlepsze polskie blogi o odchudzaniu: http://najlepsze-blogi-oodchudzaniu.blogspot.com/, ponieważ jestem zachwycony tym co tu znalazłem. Tak trzymaj!

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę to zjeść bo odkąd wrzucilas o tym myślę. Kojarzy mi się z nadzieniem do naleśników i do serem białym który dorzucam do makaronu i podgrzewam na patelbi. To pewnie vedzie takie fajne połączenie obu rzeczy:)
    www.foodandphoneaddicted.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. banan i kokos = idealny duet. Uwielbiam jedno i drugie

    OdpowiedzUsuń