niedziela, 8 grudnia 2013

owsianka, jak piernik!

Kilka dni temu Daria i Karolina kusiły śniadaniową blogosferę (w tym mnie!) swoimi pieczonymi piernikowymi owsiankami. I dzisiaj w planach była właśnie taka owsianka, jednak wstałam zbyt głodna, aby móc uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż owsianka upiecze się w piekarniku. Postanowiłam więc zostać przy piernikowych smakach, ale w bardziej klasycznej wersji - miseczkowej. Piernik, wanilia, śliwka. Owsianka!




PIERNIKOWA OWSIANKA z konfiturą śliwkową
Przepis (jedna porcja):
60g płatków owsianych marki Halina
250ml mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
+ konfitura śliwkowa (u mnie: domowa)
Płatki owsiane na noc zalać wodą. Rano przełożyć do rondelka, dolać mleka, dodać ziarenka wanilii, przyprawę do piernika, czarny pieprz, gałkę muszkatołową. Postawić na ogniu. Gotować, aż do zgęstnienia (czyli przez około 10 minut), co jakiś czas mieszając. W tym czasie w osobnym garnuszku podgrzać konfiturę śliwkową. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć gorącą konfiturę. Podawać.


Kochani! Przypominam i jednocześnie w dalszym ciągu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo Was proszę o wsparcie mnie oraz mojej owsianki w Finale Konkursu Kulinarny Blog Roku 2013! Głosować możecie TUTAJ, wystarczy że zalogujecie się na stronie www.kulinarni.pl za pomocą facebook'a i klikniecie "głosuj" przy PIECZONEJ JOGURTOWO-TRUSKAWKOWEJ OWSIANCE! Oprócz tego, że przyczyniacie się do spełnienia mojego marzenia to sami macie szansę wygrać świetne nagrody - do zgarnięcia sprzęt kuchenny!

31 komentarzy:

  1. Jestem za, bo często nie chce mi się czekać na pieczone śniadanie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis świetny sama to zrobię jak smakuje tak jak wygląda to super Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! koniecznie daj znać, jak zrobisz :)

      Usuń
  3. o matko.. śliwka, powidła <3 cuuudo! :D
    Ty wiesz, że to chcę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Sadze, ze taka miseczkowa wersja nie powinna miec kompleksow przy tej z piekarnika :) zaglosuje, jak tylko dorwe sie do komputera, bo jest to zbyt skomplikowana operacja na telefon ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mamuniu, aż poczułam ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. o tak, niepieczona wersja to dla mnie- nigdy się doczekać nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nono, na pewno było równie pysznie, co w wersji pieczonej!
    A głosować - zrobiłam to już dawno, hej! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm juz czuję ten pierniczkowy zapach! Uwielbiam aromat korzennej przyprawy do piernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale się dzisiaj zgrałyśmy z pierniczkowymi owsiankami :)
    U Ciebie przepysznie podana z domową konfiturą śliwkową - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak widać i bez piekarnika można stworzyć cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piernikowe smaki i konfiturą doskonale się łączą <3

    OdpowiedzUsuń
  12. cudna, ekspresowa wersja piernika! podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  13. w takim razie zrobię i tą pieczoną i gotowaną - obie są genialne, obie świąteczne, obie po prostu pyszne!
    ja też mogę z Tobą jeść śniadania :* zjemy kiedyś razem , co nie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak tu zimowo się zrobiło, bardzo podoba mi się ten padający śnieg :)
    a owsianka musiała być pyszna, bo czy coś piernikowego i owsianego w jednym może być złe? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędna! jestem uzależniona od śliwek <3
    z korzennymi przyprawami musiało być boskie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak tu świątecznie się zrobiło ! :)
    Takie piernikowe smaki w owsiance to jest coś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przyprawa do piernika i powidła śliwkowe, najlepiej<3

    OdpowiedzUsuń
  18. Aaaaa, wszędzie pierniki, piernikowe przysmaki a ja nie mam! :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak, piernikowa owsianka rozgrzewa z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  20. już sobie wyobraziłam jak to bosko musi smakować. nie ma bata, jutro przynajmniej wiem co zjem na śniadanie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm... idealne zimowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń