poniedziałek, 23 grudnia 2013

miodowe ciasto z masą grysikową i orzeszkami w karmelu!

To ciasto to zupełny przypadek. Początkowo bowiem miało być w nieco innej wersji, ale ta zdecydowanie bardziej mnie zadowala! Lubię takie niespodzianki! Jak widać nawet w kuchni drobne potknięcia mają sens! Coś mi się wydaje, że w tym roku na świątecznym stole właśnie to ciasto będzie królować. Szanowny Pan Piernik będzie chyba musiał podzielić się zachwytami z ciastem miodowym, wypełnionym grysikową masą waniliową, ukoronowanym orzeszkami w słodkim karmelu. Nie mogę się doczekać min gości, gdy rozkroją ciasto! Ja wiem, co ono w sobie skrywa, Wy też już wiecie, ale oni ... Oni nie wiedzą! Dowiedzą się dopiero, gdy w ruch pójdzie nóż i ciasto zostanie rozkrojone. Właściwie to sama jestem ciekawa jego wyglądu po rozkrojeniu i ogromnie żałuję, że nie mogę go rozkroić już teraz, zaraz! Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Albo mam pomysł! Może pobiegniecie teraz do kuchni, upieczecie to ciasto, rozkroicie, zrobicie zdjęcie?! 



CIASTO MIODOWE z masą grysikową i orzeszkami w karmelu
Przepis (tortownica 27 centymetrów):
Ciasto:
400g miodu lipowego
100g miodu gryczanego
200g masła
4 (średnie) jajka
1 łyżeczka cynamonu
800g mąki pszennej tortowej
50g cukru drobnego  do wypieków
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
+ masło, mąka do obsypania formy
Masa grysikowa:
50g masła
500ml mleka
7 łyżek kaszy manny
ziarenka z 1 laski wanilii
Masa orzechowa:
50g masła
50g miodu lipowego
250g orzechów laskowych
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Miód lipowy i gryczany stopić w rondelku razem z masłem. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym za pomocą miksera. Kiedy masa będzie puszysta i jasna dodać do niej stopione masło z miodem, wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników - powinna powstać dość gęsta masa. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować masę grysikową: do rondelka wlać mleko, zagotować. Wsypać kaszę mannę, cały czas mieszając, by uniknąć powstania grudek. Dodać ziarenka wanilii. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować masę orzechową: orzechy laskowe dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić masło razem z miodem. Dodać orzechy i lekko je przyrumienić, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Po kilku minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Za pomocą noża ostrożnie odkroić czubek/wierzch ciasta i wydrążyć środek (do środka będziemy wlewać grysikową masę, więc należy wydrążyć tyle, by masa się tam zmieściła). Gdy masa grysikowa będzie już chłodna należy dodać do niej masło i całość utrzeć za pomocą miksera. Przełożyć do środka ciasta. Przykryć czubkiem ciasta, który wcześniej został odcięty. Na wierzch wyłożyć orzechową masę. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia.

19 komentarzy:

  1. Podobne ciasto dziś piekłam, ale składało się z warstw :-) Genialne jest to połączenie grysiku z orzechami <3
    Wesołych Świąt życzę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę super, uwielbiam miodowe ciasta. :) Wnętrze bardzo ciekawe.
    Pozdrawiam, Natalia ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda i zapowiada się naprawdę obiecująco :) Masa grysikowa kojarzy mi się z moją babcią, która bardzo często robi taką do bardzo smacznego przekładańca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda naprawdę imponująco! jestem pełna podziwu, że zrobiłaś takie piękne ciasto! :O

    OdpowiedzUsuń
  5. goście będą nie lada zaskoczeni, gdy dowiedzą się, co jest w środku! a ciasto prezentuje się bosko, ciekawa jestem smaku.. :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja! Chetnie bym zjadla kawalek :)

    Spokojnych i rodzinnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  7. taki kopczyk ze szczytem samych rarytasów! świetny pomysł. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. skusiłabym się na spory kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to coasto, jest u nas co roku na święta ale te wielkanocne ;) Tylko zimny grysik ucieramy z masłem:)
    www.foodandphoneaddicted.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ucierałam zimny grysik z masłem :)

      Usuń
  10. już sam tytuł sprawił że zapragnęłam tego ciasta, po przeczytaniu przepisu jestem pewna, że na pewno niedługo zagości na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ile miooooduuu!! *_* ale bym zjadła to ciasto! całe!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już teraz wygląda świetnie! Koniecznie podziel się zdjęciem, jak już go pokroicie!

    OdpowiedzUsuń
  13. idealnie zjawiskowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. to ciacho jest cudowne!!! jak nie teraz w święta, to na pewno potem je zrobię :) te orzechy na wierzchu *-* czekam na zdjęcia w przekroju :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda zjawiskowo, takie nietypowe to ciasto jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda genialnie! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń