wtorek, 17 grudnia 2013

mini rogaliki na śniadanie!

Uwielbiam ciasto francuskie! Zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Kiedyś odważę się przygotować ciasto francuskie zupełnie od podstaw, póki co jednak w lodówce zalegało to kupne, więc postanowiłam wyczarować coś smacznego. Miały być duże croissanty, jednak ciasta nie było tak dużo, jak początkowo myślałam. Zdecydowałam się więc na nieco mniejszą ich wersję. Mini rogaliki. Minimum wielkości, maksimum smaku i przyjemności w trakcie jedzenia. Idealnie komponują się ze smakiem gorącego mleka, więc spokojnie można nimi zacząć dzień. Nadziane orzechowym twarożkiem, obsypane z wierzchu trzcinowym cukrem, który pysznie chrupie pod zębami i nadaje rogalikom jeszcze lepszego smaku. Pycha!


FRANCUSKIE ROGALIKI Z ORZECHOWYM TWAROŻKIEM
Przepis (około 20 rogalików):
Rogaliki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko (do posmarowania)
cukier trzcinowy (do posypania)
Twarożek orzechowy:
150g sera białego
50g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
30g orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg). Na początku przygotować twarożek: ser biały zmielić (minimum dwa razy). Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do sera. Wymieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Podzielić na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne). Każdy trójkąt smarować cienko twarożkiem, po czym zwijać rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygiąć delikatnie na kształt półksiężyca, układać na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbić jajko i roztrzepać za pomocą widelca. Roztrzepanym jajkiem posmarować rogaliki, następnie obsypać je cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjąć i ostudzić na kratce.

27 komentarzy:

  1. ok, to ja już posyłam mój dzisiejszy serniczek, a w zamian za to czekam na paczuszkę z rogaliczkami ;) orzechowe nadzienie to co co zachwyci moje podniebienie najbardziej!
    wszystkiego dobrego na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo!! Takie mini są super, na śniadanie albo pach! Do pudełka i na uczelnie:)
    Nadzienie cudowne! I ten wierzch <3

    Możemy kiedyś razem zrobić..?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! aaale wtedy zrobimy od podstaw już samo ciasto francuskie! :)

      Usuń
  3. muszą być pyszne :) dziękuję za udział w akcji :) proszę dodać banerek akcji pod post, wtedy zaakceptuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto francuskie - kolejna rzecz, którą polubiłam zdecydowanie za późno. porwałabym Ci te rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu kusisz...miód, orzeszki, słodkie ciasto...wszytsko aby z uśmiechem rozpocząc dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście mini rogaliki, ale jakie muszą być smaczne. I to chrupiące, rozpadające się niemal ciasto francuskie... no i szklanka ciepłego mleka albo kakao, albo kawy z mlekiem! Pyszne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śniadanko to ja poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zawsze śliczne śniadanie :) po prostu jesteś mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też jestem fanką ciasta francuskiego. Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ciasto francuskie ale wielką fanką nie jestem ;) Aczkolwiek skusiłabym się na takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no dobra, zachwycasz przepisem, zachwycasz zdjęciami, ale jak zobaczyłam tą miseczke to również oniemiałam z wrażenia! tez chcę taką :c

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzadko robię ciasto francuskie na słodko, ale na to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tak średnio za ciastem francuskim przepadam, ale to nadzienie musi być mega! Chyba nawet się pokuszę, bo wyglądają omom *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. najlepsze w nich jest to, że tak szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie pyszności! ciasto francuskie to poezja. Ostatnio rozkoszowałam się najzwyklejszym croissantem na śniadanie... Mmm, warto czasem skusić się na takie rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cóż za cuda! zrób mi je, zrób! uwielbiam rogaliki a w wersji mini brałabym garściami :) i jeszcze tak nadziane! a co do podpłomyka - odpisałam

    OdpowiedzUsuń
  17. rogaliki, moja miłość! najlepiej nadziane nutellą :> ale Twoja wersja też do mnie bardzo przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie urocze rogaliczki! Uwielbiam takie nadziane dżemem, ale orzechowy twarożek kusi o wiele bardziej :))

    OdpowiedzUsuń
  19. szczerze mówiąc średnio lubię ciasto francuskie ;)
    ale ten twarożek pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Z takim nadzieniem rogalików jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie :)
    Zazwyczaj robię z budyniem waniliowym i czekoladą - też smaczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię takie "wariacje" z ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasto francuskie jest mega <3 ja właśnie się zastanawiam, czy wolę słodką czy wytrawną wersję, ale chyba obie tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapisuję przepis, wyglądają tak pięknie!

    OdpowiedzUsuń