poniedziałek, 30 grudnia 2013

jaśminowy ryż z sosem śliwkowym!

Kiedyś myślałam, że istnieją tylko dwa rodzaje ryżu: biały i brązowy. Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, w jak wielkim błędzie jestem! Naprawdę zaskoczył mnie fakt istnienia aż tylu odmian ryżu białego. Do tego doszedł jeszcze ryż dziki, który chyba najbardziej mnie zadziwił swoim wyglądem i lekko orzechowym smakiem. Jeśli natomiast chodzi o ryż biały to miałam okazję spróbować chyba większości jego odmian i nawet mam już swój ulubiony. Jaśminowy. Uwielbiam go za charakterystyczny aromat, który delikatnie ujawnia się podczas gotowania. Ziarna tego ryżu są smukłe, długie i śnieżnobiałe, jak kwiaty jaśminu właśnie - stąd też jego nazwa. Po ugotowaniu ryż pozostaje sypki i nie skleja się, a w smaku jest bardzo delikatny. Według mnie idealnie pasuje on do słodkich sosów, jogurtu/śmietany, do owoców. 





JAŚMINOWY RYŻ Z SOSEM ŚLIWKOWYM
Przepis (jedna porcja):
70g Ryżu Jaśminowego Britta
250ml mleka
szczypta soli
garść suszonych śliwek
50ml wrzątku
50g jogurtu naturalnego
Suszone śliwki umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Mleko wlać do rondelka, dodać szczyptę soli, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 18 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie przygotować sos: namoczone śliwki zblendować (razem z wodą, w której śliwki się moczyły). Gotowy ryż odcedzić, przepłukać zimną wodą, wyłożyć do głębokiego talerza. Ryż polać jogurtem naturalnym oraz sosem śliwkowym. Podawać.

32 komentarze:

  1. ja pozostaję konsumentem-ignorantem i dla mnie nadal istnieje jedynie biały i brązowy ryż :D choć jaśminowego chciałam już spróbować, a w takim zestawieniu z pewnością go zrobię, gdy tylko skończy się opakowanie brązowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryż jaśminowy! Jest dużo lepszy od zwykłego białego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam przede wszystkim jego zapach! a na słodko na mleku posmakował mi najbardziej :)
    twoja propozycja bardzo mi się spodobała i w najbliższym czasie chyba sama sobie tak przyrządzę :) ten sos śliwkowy musiał smakować świetnie!
    miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy ryżu jaśminowego. Przepyszne połączenie :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż w wydaniu na słodko uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ryż na mleku-bóstwo! Bóstwo, bóstwo! :D
    Mniam, ale w połączeniu ze śliwką nie próbowałam, bo zazwyczaj nakładałam powideł, haha! :)

    Jaj, co do ryżu i odmian-koleżanka miała na zajęciach o tym całą prezentację.. :(

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja uwielbiam zapach gotującego się jaśminowego

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też lubię ten ryż, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też byłam święcie przekonana, że są tylko dwie odmiany ryżu, ale sklepowe półki szybko mnie oświeciły :D Jaśminowy to jeden z moich ulubionych i narawdę świetnie go wykorzystałaś :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam może trzy, może cztery rodzaje ryżu i chyba mogę to już powiedzieć głośno: nie lubię tego pana. W żadnej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  11. z białych też najbardziej lubię jaśminowy, zarówno na słodko jak i do wytrawnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś też myślałam, że jest tylko ryż biały i brązowy :D
    A jaśminowy uwielbiam szczególnie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście się zgrałyśmy :D Może zrobimy małą wymianę, hę? Bo ja nigdy tego rodzaju nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra! zamienianie się jest fajne! szczególnie takie smaczne :D

      Usuń
  14. jaśminowy też lubię! a z tym sosem musi być genialny, pasują do siebie doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sos śliwkowy<3
    Ryż jaśminowy odkryłam, kiedy miałam mega zajawkę na Azję, do tego doszedł basmati i kleisty. Ja ryż uwielbiam, każdy rodzaj<3 ; D

    OdpowiedzUsuń
  16. kolejna pyszna propozycja ryżowa... i już nie wiem do czego wykorzystać swój :>

    OdpowiedzUsuń
  17. skoro tak zachwalasz, to chyba pora go kupić i przygotować w słodkiej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A wiesz że ja nie jadłam jeszcze jaśminowego! Moim ulubionym jest dziki ryż, ale do słodkich dań nie pasuje, więc jak najszybciej muszę wypróbować jaśminowy, skoro tak go zachwalasz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co do ryżu ja lubię każdy :D
    Jaśminowy ma bardzo delikatny smak - idealny właśnie na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ryż jaśminowy jest bardzo smaczny :) Polecam również basmati :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysł na ten sos śliwkowy :) Wykorzystam. Ogólnie cale danie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba jeszcze nie jadłam tego ryżu... ale opis zachęca do spróbowania :) Przepysznie podany!

    OdpowiedzUsuń
  23. Sos śliwkowy to doskonały pomysł, musiało być przepyszne. Od dawna marzył mi się ryż na mleku. Jaśminowy to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ponieważ bardzo lubimy ryż, zapamiętam ten przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. jaśminowy ryż jest pyszny! i bardzo podoba mi się Twoja propozycja podania go :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Już wiem, co jutro zrobię na obiad :D
    ciekawa jestem tego smaku, nigdy nie jadłam ryżu jaśminowego więc jutro będę debiutować w temacie. W dodatku ryż na słodko? To tak można? ;)

    OdpowiedzUsuń