poniedziałek, 4 listopada 2013

zielone muffiny z orzechami!

Zielone muffiny na początek tygodnia. Bo zielony to kolor nadziei, a ja mam nadzieję, że ten tydzień będzie dobrym tygodniem. Zielone muffiny z zielonego groszku, który bogaty jest w wiele witamin, a one bez wątpienia przydadzą się teraz każdemu z nas, biorąc pod uwagę deszczową aurę za oknem. Wiecie, że wszelkie zielone warzywa i owoce wpływają zbawiennie na nasze dobre samopoczucie? Dodatkowo wspierają naszą odporność, zapobiegają chorobom, działają odmładzająco. A przede wszystkim wspaniale smakują!



ZIELONE MUFFINY z orzechami włoskimi
Przepis (3 porcje/12 muffin):
440g zielonego groszku (z puszki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 (średnie) jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka soku z cytryny
garść orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do 200stopni (opcja: góra i dół). Zielony groszek odsączyć z wody. Razem z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym zblendować na gładką masę. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać. Gotową masę na muffiny przełożyć do silikonowych foremek. Włożyć do piekarnika i piec przez 30-40 minut. Gotowe muffiny ostudzić i podawać.

27 komentarzy:

  1. zielono mi ! :D
    no jasne, że to będzie dobry tydzień :) a jakby inaczej? ! nauczono mnie, że trzeba myśleć pozytywnie.
    takie zielone muffiny chętnie bym upiekła - samo zdrowie, i są chrupiące orzechy <3
    miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, robiłaś z jednej puszki groszku czy dwóch> ? wooow cudownie, i bez mąki! ciekawe jak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisany, robię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł i jak ślicznie wyglądają :D Wiosenne babeczki ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, jakie fajne wytrawne babeczki!
    Przepis będę lada moment drukować, do tej pory robiłam wytrawne muffiny z jednego przepisu, jak automat. Trzeba to zmienić, a groszek lubię baaardzo, więc powinny mi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie jadłam, a muffiny na wytrwanie uwielbiam. Kolejne z Twojego bloga na liśćie to do :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi to czytać! :D daj znać, jak zrobisz!

      Usuń
  7. hahaha kolor obłędny :D i jakie zaskoczenie - spodziewałam się szpinaku :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Super kolor! : )
    Wytrawne muffiny to coś, co marzy mi się od dawna. : )
    Twoje są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale urocze zielone stworki !
    Pisałam to ze 100 razy ale muszę jeszcze raz . Jesteś genialna ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, nigdy w życiu bym na to nie wpadła, jesteś istnym geniuszem :O

    OdpowiedzUsuń
  11. mnóstwo w nich smaku. świetna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow :) z groszku? CIĄGLE mnie zaskakujesz <3
    do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super sprawa z tym groszkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O proszę, muffiny z groszku, tego jeszcze nie widziałam! :) Wyglądają świetnie, skuszę się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale optymistyczne muffinki ;D Świetne na poniedziałkowy poranek ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardziej słodkie, czy wytrawne?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karo!:D sól, pieprz, groszek - pewnie, że wytrawnie ;-))

      Usuń