sobota, 23 listopada 2013

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: żółto-żółte bułeczki!

Pamiętacie chlebek z kaszy manny? W moim domu zrobił ogromną furorę! Wszystkim tak bardzo zasmakował, że cały bochenek zniknął w ciągu jednego dnia. Pomyślałam, że skoro kasza manna tak świetnie się sprawdziła to może podobnie będzie z kaszką ... Kukurydzianą? I tak właśnie zrodził się w mojej głowie pomysł na te bułeczki. Żółte. Podwójnie! Bo żółta kaszka kukurydziana i żółty ... Ser! Bułeczki wyszły obłędne! Mają chrupki wierzch, miękki, ciągnący się, serowy środek. Chyba każdy już ma ochotę, prawda?



KUKURYDZIANE BUŁECZKI Z SEREM ŻÓŁTYM
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (9 bułeczek):
370g kaszki kukurydzianej
130g mąki razowej żytniej
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
150g sera żółtego (w kostce)
2 łyżeczki soli
300g letniej wody
15g świeżych drożdży
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, sól, drożdże, wodę, olej oraz starty ser umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook'a, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte (ciasto może być nieco wilgotne). Uformować kulę z ciasta, umieścić w misce, przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, formować kulki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania piekarnika: góra i dół), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną przełożyć uformowane z ciasta kulki. Włożyć blachę do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, bułeczki zostawić w środku, aż tam ostygną.

23 komentarze:

  1. Pyszne a jakie smaczne za pewne :) Duże tak dla domowego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat za żółtym serem nie przepadam, a praktycznie w ogóle go nie jem, ale te bułeczki tak uroczo wyglądają, że nawet skusiłabym się na jedną :) może akurat polubiłabym ten ser w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, jak kusząco popękane.. czuję ich wspaniały smak w mojej wyobraźni, mniam! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam na nie ochotę! ogromną! uwielbiam żółty ser ale wieki go nie jadłam. wpraszam się na takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym serowym wnętrzem to mnie kupiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki wyglądają bardzo smakowicie, takie chrupiące! Na pewno rozeszły się w bardzo szybkim tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wariacje z mąką kukurydzianą! Bułeczki wyglądają mega apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki nie są na mące, a na kaszce kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Może ja będę przyjeżdżała na sobotnie śniadania do Ciebie i Twojego Speedcooka?:D

    OdpowiedzUsuń
  10. jesteś genialna! :D zamieszkaj ze mną <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoi domownicy to mają szczęście :) Wyobrażam sobie ten serowy środek, omnomnonnmom

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolorek wyszedł piękny ;) Koniecznie muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z żółtym serkiem - pycha !
    A jaki mają uroczy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo chętnie bym taką skradła :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie świetne! Uwielbiam Twoje pomysły :> Porywam jedną!

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj taka maszyna by mi się przydała:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczerze mówiąc to mi w tym żółtym kolorze najbardziej podoba się to, że dzięki niemu tak ładnie widać białe drobinki na wierzchu bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis, kupiłam ostatnio kaszę i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki ? Myślałam na początku, że to ciasteczka :)

    Ojjj wielka szkoda, że Cię nie było :(

    OdpowiedzUsuń