sobota, 2 listopada 2013

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: sycylijski chleb z kaszą manną!

Na ten przepis trafiłam już jakiś czas temu na jednym z blogów, oryginalnie pochodzi on jednak z książki kucharskiej G. D'acampo ''Italian home baking". Kiedy tylko przeczytałam, że jego głównym składnikiem jest kasza manna od razu wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała go upiec! Poza tym zachwycił mnie jego kształt! Nie wiem, czy dzisiejszy dzień nastał bardziej prędzej, czy bardziej później, ale najważniejsze, że nastał i tak oto dzisiaj w moim domu, od samego rana pachnie domowym pieczywem. Na sobotę idealnie! "S", jak smak! "S", jak sobota! "S", jak Speedcook! "S", jak smaczna sobota ze Speedcook'iem! A więc smacznego!




CHLEB SYCYLIJSKI z kaszą manną
Oryginalny przepis pochodzi z książki G. D'acampo ''Italian home baking"
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jeden bochenek):
400g kaszy manny
100g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdży
300g letniej wody
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
(+ 1 łyżka do wysmarowania miski)
Kaszę mannę, mąkę pszenną, sól, drożdże, wodę oraz olej umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook'a i wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną wcześniej mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, umieścić ją w misce (wysmarowanej olejem), przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, uformować wałek, a następnie literę "S". Piekarnik nagrzać do 220 stopni (góra i dół*), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną blachę przełożyć uformowane ciasto. Włożyć blachę z chlebem do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Chleb wyjąć, ostudzić.
*Kiedyś wszelkie ciasta/ciasteczka/chleby piekłam na opcji piekarnika "termoobieg", co jak się okazało było błędem; pamiętacie moje warsztaty z pieczenia chleba? To właśnie tam się dowiedziałam, że chleb powinno piec się wyłącznie (!) na opcji piekarnika "góra i dół", wtedy ciasto rośnie i piecze się równomiernie.

44 komentarze:

  1. genialnie wygląda!! poza tym jak czytam, że z kaszą manną to jest u mnie taka sama reakcja jak u Ciebie - chcę go upiec! :)
    miłej i smacznej soboty :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje, bo wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden z lepszych, jakie jadłam, naprawdę :) polecam!

      Usuń
  3. Też na warsztatach zostałamuświadomiona o co chodzi z tymi opcjami pieczenia i teraz przywiązuję do tego większą wagę ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. taaaak ale Ty sama go upiekłaś! i wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chlebek wygląda zniewalająco! Nigdy o takim nie słyszałam, musiał być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis ;) musze wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa smaku, możesz wysłać mi kromeczke lub dwie? :)
    Dobrze, że wymyslilas 3 słowa ,,na S", bo inaczej wyszloby SS :D oczywiście złe skojarzenia tylko i wyłącznie przez orbitale molekularne typu s-s na chemii :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To najbardziej niesamowicie wyglądający chleb, jaki widziałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozwolę sobie odebrać to jako komplement? :D:D

      Usuń
  9. Jaki fajny chlebek ! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudny zawijas! Uwielbiam mannę i nie obędzie się bez spróbowania tego cudnego chlebka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb z kaszą manną - ciekawa jestem, jak smakuje ! Pomysł świetny, sama przymierzam się dzisiaj do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No wygląda fenomenalnie, ciekawe jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skomentuję to tak: na ten moment stał się moim ulubionym chlebem :D

      Usuń
  13. wyglada ciekawie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedy wyniki konkursu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jutro, najpóźniej w poniedziałek :)

      Usuń
  15. ale fajny zawijaniec! no i coś nowego w składzie. podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny chlebek, muszę wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleb z kaszą manną? Wow! Nigdy nie jadłam, jestem ciekawa jak on może smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bezbłędnie! Chętnie bym zjadła taki chlebek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No o takim chlebku jeszcze nie słyszałam :) Bardzo ciekawi mnie jego smak, a wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale obłędnie wygląda, normalnie czuję tą chrupiącą skórkę! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. piękny, naprawdę! ja bym do sycylijskiego dała suszone pomidory, albo kapary. jeeej, taka krom z oliwą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem na pewno dodam jakieś takie dodatki właśnie :) ten bochenek już się powoli kończy, a tak dobry, że niedługo upiekę kolejny, to pewne! i dodam, dodam, mam nawet kapary właśnie :)

      Usuń
  22. Przepysznie wygląda:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. ej,cuuudowny! z kaszą manną-moja ulubiona kasza.. to od niej zaczęła się moja historia ze słodkimi/mlecznymi śniadaniami! <3
    Mogę dostać kawałek? Wpadasz przecież za niedługooo :D

    OdpowiedzUsuń
  24. a ja ci zrobię budyń w piątkowy wieczór, więc nie zapychaj mi się w fabryce, to już zarezerwowane! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest, tak jest! :D maaaaaaamo, hihi :* przywiozę zapas czeko na cały weekend :D

      Usuń
  25. Odpowiedzi
    1. o, przyznaję - podoba mi się to porównanie :D haha :*

      Usuń
  26. Jeju, wygląda fantastycznie! Gdyby tylko takie sprzedawali w piekarni... byłoby cudownie smacznie i zdrowo! (i to byśmy zbankrutowali na chlebie pewnie) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale cała radość w jego pieczeniu! w wyrabianiu ciasta, w formowaniu :) a później w jedzeniu, ale jeszcze takiego ciepłego, mmm :)

      Usuń
  27. Świetny chlebek! Wygląda tak inaczej! Ja dzisiaj piekłam bułeczki, ale na taki chlebuś też na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sycylisjki Sobotni chleb mnie powalił na kolana -chcę taki chcęęę!

    OdpowiedzUsuń
  29. Robiłam już chlebki z różnych składników, nawet z kaszy gryczanej, ale z dodatkiem kaszy manny jeszcze nie robiłam. Bardzo mnie ciekawi jego smak...

    OdpowiedzUsuń
  30. świetny kształt! wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jestem bardzo ciekawa smaku i wnętrza..z pewnością się skuszę na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń