piątek, 8 listopada 2013

ricottowy debiut!

Ricottowy debiut. Naprawdę! Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z jej spróbowaniem. Tym bardziej, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serów! Ale jak to mówią 'lepiej późno, niż wcale', więc w końcu nastał ten dzień, w końcu wiem, jak smakuje ricotta! Ricottowy debiut w wersji śniadaniowej, słodko-kwaśnej. Następne podejście będzie na wytrawnie! W końcu zostało jeszcze pół opakowania, więc trzeba je jakoś smacznie wykorzystać. Jakieś propozycje? Bo chyba nie muszę pisać, że jestem zachwycona smakiem?




PIECZONA OWSIANKA CYTRYNOWA Z RICOTTĄ
Przepis (jedna porcja):
30g płatków owsianych Halina
10g mieszanki otrąb
1 (małe) jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 (kopiata) łyżka serka ricotta
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Płatki owsiane wymieszać z mieszanką otrąb (moja mieszanka: pszenne i owsiane). Dodać proszek do pieczenia, jajko, sok z cytryny, skórkę z cytryny, jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połowę masy owsianej przełożyć do kokilki. Na środek dodać łyżkę ricotty, przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. 

29 komentarzy:

  1. uwielbiam ricotte :D ale koniecznie kup tą w biedrze, chyba galbani :D sto razy lepsza :D
    ja daję do sosów :D są kremowe i delikatne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie w każdej Biedronce jest ricotta.. w mojej np. nie ma.. ;/

      Owsianka cudowna!

      Usuń
  2. jak się pięknie zapiekła ta owsianka:) na pewno jest świetna w smaku, ja też uwielbiam sery!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś chyba jedną z ostatnich osób, które podejrzewałabym, że mają jeszcze przed sobą ten debiut.... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. omomom po mojej pieczonej owsiance tiramisu pokochałam te nadziane ricottą! :D
    wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam ricottę, jak jest otwarta to połowa zawsze znika wyjedzona łyżką z opakowania 'w międzyczasie' :D
    Taka owsianka musiala być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, też nie jadłam jeszcze ricotty! trzeba to nadrobić :) śliczne zdjęcia, bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie lepiej późno niż wcale :)) Na pewno wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie mów, że ricotta hotcakes przed Tobą jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj mi kilka dni i będę to mieć za sobą! :D

      Usuń
    2. ej...przede mną też :P
      cudne zdjęcia!

      Usuń
  9. Ricotta pasuje do wszystkiego, naprawdę, więc ciężko coś podpowiedzieć :D Ja uwielbiałam kanapki z tym serem i pomidorem na świeżym chlebku.
    No i zazdroszczę przyszłego pierwszego razu z hotcakesami, to obłędne placki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ricotta jest genialna! ta Twoja owsianka też musiała tak smakować<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj w klubie :D U mnie też dziś króluje ricotta :D

    OdpowiedzUsuń
  12. musi być pyszne *.*
    zapraszam na setny post :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny fan ricotty :) jest pyszna, idealnie komponuje się z cytryną

    OdpowiedzUsuń
  14. och jak mogłaś! ricotta jest rewelacyjna, ja ją już dawno odkryłam, myślałam, ze taki wyjadacz jak Ty też (: przepysznie ją podałaś jak na pierwszy raz. na drugi proponuję - jak dziewczyny - ricotta hotcakes, albo po prostu na kanapkach - z miodem i figą rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  15. ja jestem ogromną miłośniczką ricotty! zarówno w słodkich połączeniach z owocami czy miodem, jak i na wytrawnie ze szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się ten debiut! Chyba skuszę się w końcu na ricottę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ricotta i owsianka <3 do tego z nutką cytrynki ! jak dla mnie nic tu nie brakuję, no chyba, że orzechów ;p dobrze, że w lodówce na mnie czeka właśnie ricotta, sprawię sobie za niedługo taką owsiankę na miły poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ricotta jest prze-prze pyszna, choć za pierwszym razem mi nie podeszła... ale dałam jej szansę i jestem ricottowa dziewczyną :D

    OdpowiedzUsuń
  19. ja też nie tak dawno miałam swój pierwszy raz z ricottą i.. jakos nie bardzo (to chyba skreśla mnie z blogosfery śniadaniowej z kretesem :D). pozostanę wierna twarożkowi.
    tym niemniej twoja propozycja bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj mam u siebie ricottę, kocham dodawać ją do różnego rodzaju owsianek/kremów :)
    U ciebie cytrynowa owsianka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. a jak pytałam czego nigdy nie jadłaś to nie wspominałaś o niej! Bebok :P
    Ale debiut pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Poproszę miseczkę na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pięknie zapieczona! a na ricottę był najwyższy czas!;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda jak duża muffinka - pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ricottę! Ta owsianka to musi być niebo w gębie *.*

    OdpowiedzUsuń