środa, 13 listopada 2013

pasta z awokado!

Dzisiaj szybko, szybko, szybko! Torba spakowana, dobry humor jakoś tak od rana dopisuje, więc mogę wychodzić! Dzień będzie długi, nawet bardzo, ale miejmy nadzieję, że mimo wszystko pozytywny! Zanim jednak wyjdę z domu mam dla Was jeszcze przepis! Jeśli lubicie awokado to na pewno polubicie tę pastę! Kremowa i gładka. Maślana wręcz. Czosnkowo-musztardowa. Dobrze doprawiona solą i pieprzem, dodatkowo jeszcze wzbogacona aromatem cytryny. Ta pasta idealnie sprawdza się do porannych kanapek/tostów/grzanek, możecie również dodać ją do makaronu lub mięsa na obiad. A wieczorem idealnie sprawdzi się jako dip do marchewkowych/selerowych frytek lub nachos'ów! Dobrze smakuje o każdej porze!





PASTA Z AWOKADO czosnkowo-musztardowa
Przepis (na jeden słoiczek):
2 dojrzałe awokado
5 łyżek oliwy z oliwek*
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
pieprz, sól (do smaku)
*EV + u mnie: domowa czosnkowo-bazyliowa
Awokado obrać, pozbawić pestki. Wrzucić do miski. Ząbki czosnku obrać i dorzucić do awokado. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz. Zblendować, na gładką masę. Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Idealnie pasuje do kanapek/grzanek, mięsa, makaronu.

24 komentarze:

  1. w takim razie miłego dnia ;* dobry humor to podstawa :)
    awokado na razie posmakowało mi w słodkiej wersji, ale taką pastę chętnie wypróbuję - samo zdrowie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musisz zaniechać kolejnych prób z awokado bo do weekendu ci zbrzydnie, a ja mam małą niespodziankę :D
    Ale pasta super-sama jestem ciekawa jego smaku:D Jeszcze nie próbowałam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaki chlebek! Domowy? :) Cuuudo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio też rozsmakowałam się w awokado, szczególnie w formie właśnie czosnkowego smarowidła do pieczywa (najlepiej ze słonecznikiem) :]]
    Ale zastanawia mnie, po co wrzucać do tego jeszcze tę oliwę? Awokado samo w sobie zawiera już wystarczająco zdrowego tłuszczu... coś trochę jak zaprawiać masło olejem ;P

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatkowy smak, bardziej "luźna" konsystencja :)

      Usuń
  5. Awokado jest wspaniałe. Smakuje doskonale i z wytrawnymi i słodkimi dodatkami :) Na tę pastę bardzo chętnie się skuszę :]

    OdpowiedzUsuń
  6. No dobra, pokażę to cudo mojej Mamie, która awokado uwielbia. Może je jeść naokrągło.
    Maaaaaaaaaaamoooooooooooooooooooooooooo!

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, paście z awokado należy się wykrzyknik! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Cię i przygotowałam filozoficzne pytania :P hehehe
    http://celebrate-your-morning.blogspot.com/2013/11/smieszny-omlet-i-liebster.html

    OdpowiedzUsuń
  9. a chlebek Twój? :) ps. poproszę o zakwas!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jadłam, ale już czuję, że musi być pyszna, uwielbiam pasty!

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię awokado, lubię czosnek, a takie zdrowe pasty kanapkowe wręcz uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam awokado, nawet solo :) Taka pasta jest ciekawą alternatywą dla tych, które już jadłam. Do spróbowania :) Narobiłaś mi chęci na marchewkowe albo selerowe frytki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam awokado i muszę przyznać, że w smaku jest całkiem dobre :)
    Ciekawa jestem jak smakuje na słono i pastę na pewno zrobię! (;

    OdpowiedzUsuń
  15. Pasta do wypróbowania, idealna na awokadowy debiut :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wow, wygląda fajnie :) dziś miałam wolneee!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam awokado! A pasta z takich składników musi być genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszelkie pasty z awokado to doskonała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię taką pastę z awokado, np. z tostami :)

    OdpowiedzUsuń