piątek, 22 listopada 2013

kokosowo-orzechowy serniczek crunchy!

Wczoraj Aneta zachwyciła mnie swoim serniczkiem na spodzie crunchy i od razu przyszedł mi do głowy pomysł na coś podobnego! Z tą różnicą, że mój dzisiejszy serniczek cały jest chrupiący, dodatkowo zrobiony nie z tradycyjnego twarogu, a dla odmiany z serka wiejskiego. Wyszedł naprawdę genialny! Puszysty, delikatnie słodki, niezwykle chrupiący. Określam go mianem: mój nowy ulubiony! Swoją drogą ... Ile ja już mam takich nowych ulubionych? Całe mnóstwo! Lista powiększa się ze śniadania na śniadanie. Lubię to!


KOKOSOWO-ORZECHOWY SERNICZEK CRUNCHY z serka wiejskiego
Przepis (jedna porcja):
200g serka wiejskiego
1 (małe) jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść naturalnego crunchy
garść orzechów włoskich
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Jajko utrzeć razem z cukrem. Serek wiejski odsączyć z "mleczka" i dodać do jajka z cukrem. Wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe i naturalne crunchy. Wymieszać. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Ostudzić i podawać.

22 komentarze:

  1. Jeśli coś zawiera w składzie serek wiejski, to ma szansę na wysokie miejsce na mojej półce faworytów :D wygląda pysznie chrupiąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, że dodatek crunchy i orzechów jest uzależniający? :)
    pyszna ta Twoja wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmiem podejrzewać, że około 90% procent pokazywanych przez Ciebie śniadań plasuje się w Twojej czołówce ulubionych, i myślę, że nie tylko w Twojej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fenomenalny!! <3 zapisuję i robię jak najszybciej <3

    OdpowiedzUsuń
  5. nie dość, że serniczek to jeszcze crunchy <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale musiało cudownie chrupać pod zębami, świetny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  7. dawaj to jak z kokosem jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że dziś obie 'serniczkowałyśmy' :)
    Twój świetnie się prezentuje, pomysł jest rewelacyjny! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej ojej ojej ojej! chcę! ale mama by mnie chyba prześwięciła- mój piekarnik w tym miesiącu przepracował chyba tysiąc godzin! : ) oj, nie ma ze mną lekko : )

    OdpowiedzUsuń
  10. pychotka! uczta dla podniebienia innymi słowy - że się tak wyrażę :D uwielbiam wiejski, kocham chrupać no i serniki to niezastąpione, najlepsze ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Do wypróbowania ! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. serniczek z serka wiejskiego? wow, brzmi intrygująco :D

    OdpowiedzUsuń
  13. A mąkę ziemniaczaną można zastąpić pszenną ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można :) mąką pszenną lub budyniem w proszku.

      Usuń
  14. można :) mąką pszenną albo budyniem w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę jeszcze o bannerek do orzechowej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny pomysł, świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń