sobota, 26 października 2013

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: szarlotka Zosi!

Zosia, a właściwie Pani Zosia jest koleżanką mojej mamy. Znają się z pracy. Któregoś dnia Pani Zosia przyniosła upieczoną przez siebie szarlotkę i poczęstowała nią swoich współpracowników, którzy jednogłośnie stwierdzili, że jest to szarlotka idealna! Pani Zosia została uprzejmie poproszona przez moją mamę o przepis na ciasto. Prośba ta została spełniona i tak oto, od kilku lat, w naszym domu piecze się "szarlotkę Zosi". Kruche ciasto, dużo jabłek i słodka kruszonka. Czy to trio nie brzmi wspaniale? Tym razem postanowiłam nieco "ulepszyć" ową szarlotkę i zrobiłam ją w wersji mocno cynamonowej. Wyszło obłędnie!






CYNAMONOWA SZARLOTKA "ZOSI" (pełnoziarnista)
/Przygotowana w Speedcook'u/
Przepis (tortownica o średnicy 24cm):
Ciasto:
300g mąki pszennej zwykłej
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
3/4szkl cukru trzcinowego
3 żółtka
20g masła*
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka syropu cynamonowego
Jabłka:
600g jabłek
50-70ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki syropu cynamonowego
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania formy)
*w oryginalnym przepisie jest 20dkg, jednak moje czytania ze zrozumieniem się kłania - niemniej jednak szarlotka z mniejszą ilością masła wyszła bardzo smaczna, ale spokojnie można zwiększyć jego ilość. 
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki i włożyć do rondelka. Zalać wodą, syropem cynamonowym, dodać cynamon i cukier trzcinowy, postawić na małym ogniu. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. W tym czasie przygotować ciasto. Do naczynia miksującego włożyć: mąkę pszenną zwykłą oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, żółtka, masło, sól, imbir, cynamon, śmietanę, syrop cynamonowy, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Obroty należy nastawić na 5, czas na 2 minuty. Wymieszać. Po tym czasie gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść (jeśli to potrzebne należy podsypać je jeszcze dodatkowo mąką pszenną zwykłą). Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie nasmarować tortownicę masłem, obsypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na pół. Jedną częścią ciasta wypełnić dno formy. Na to wyłożyć podduszone jabłka (odsączone z wody). Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Gotową szarlotkę ostudzić i podawać.

Dzisiaj zapowiada się świetny dzień! Pakuję kawałek szarlotki do pudełeczka, biegnę na pociąg i jadę się spotkać z Olą! W końcu udało nam się umówić, w końcu, w końcu! Zdążyłam się już mocno stęsknić za naszymi "pogaduchami" i wspólnie wypitą przedpołudniową kawą. A później ... Warsztaty z pieczenia chleba! Razem z Domi i Karo zamieniamy się w prawdziwych piekarzy! Będą zdjęcia, będą przepisy, obiecuuuuuuję!

33 komentarze:

  1. słowo mocno i cynamon powinny zawsze ze sobą występować!
    aahhh.. już tutaj czuję ten zapach <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet nie wiesz ja uwielbiam szarlotki! szczególnie z duża ilością cynamonu <3 wpadłabym do Ciebie na kawałek do kawki :)
    w takim razie miłych wrażeń i udanego dnia ! :* baw się dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie piekę zapiekankę z ryżu, jabłek i cynamonu i już pożałowałam swojej decyzji. Ja chcę szarlotkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam szarlotki.. to był błąd, który trzeba szybko naprawić. Wygląda obłędnie!
    Widzę, że szykuje Ci się ciekawy dzień, więc pozostaje mi tylko życzyć miłej soboty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaką mi ochotę zrobiłaś na szarlotkę! wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem w stu procentach odporna na Wasze szarlotkowe zachwyty, czytam jakbym czytała w obcym języku o nieznanej mi potrawie:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak mam z zupą pomidorową i pierogami ruskimi! ludzie się zachwycają a ja nie mogę tego pojąć :D fuj fuj :D

      Usuń
  7. u mnie najlepszą szarlotkę zawsze piekł dziadek. nikt inny się tego nie podejmował. ale ta pani Zosi musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba zawsze jest taka pani Zosia :D moja mama też miała taką koleżankę, śmieszna pani, która codziennie wyprowadza swojego psa (nawet w papilotach na głowie) i gada z każdym na osiedlu :) od wielu, wielu lat... to od niej mamy przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  9. to widzę, że dzisiejsza sobota zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Właśnie się piecze, ale te 20 g masła, to chyba coś mało ;) Dałam 100. Jak wyjdzie i będzie dobra, to pyknę posta u siebie, jeśli pozwolisz :)

      Usuń
    2. ja zrobiłam z 20g przez pomyłkę :D w przepisie jest 20dkg, a ja dałam 20g, haha, takie jest to właśnie moje czytanie ze zrozumieniem :D ale wyszła i tak dobra! niemniej jednak jeśli dałaś 100g to bardzo dobrze, wyjdzie jeszcze lepsza :)

      Usuń
    3. Pyszna wyszła! Dzięki za przepis :) Następnym razem zrobię z imbirem :)

      Usuń
    4. bardzo, bardzo się cieszę! :))

      Usuń
  11. Narobiłaś mi smaku tą szarlotką :) aż teraz czuje jej zapach ummmm :) muszę jakieś ciasto dziś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super to wygląda :)

    zapraszam do mnie http://alex-faashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie musiało u Ciebie pachnieć<3

    OdpowiedzUsuń
  14. jest tak piękna, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. proszę o wysłanie kawałka (bądź 2, ewentualnie 7) na adres... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale masz fantastyczne te weekendy :) na Twoim miejscu na pewno bym je lubiła!
    Mmmm, szarlotka na kruchym cieście jest the best! z dużąąą ilością jabłek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że je lubię! uuuuuuwielbiam :))

      Usuń
  17. lubię takie historyjki pewnych przepisów :) ciasto wygląda idealnie, dodatek cynamonu to strzał w dziesiątkę tutaj, u mnie szarlotka bez cynamonu nie istnieje :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka i cynamon- idealne połączenie do kawy na jesienne dni! Zazdroszczę szarlotki bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  19. Trio brzmi przewspaniale! :) Z dużą ilością jabłek- tylko taka szarlotka mi smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  20. szarlotka to moje ukochane ciacho!:) a ta brzmi bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie, uwielbiam szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam szarlotki z cynamonem ! <3 na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń