sobota, 5 października 2013

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasto z ... selera!

Dzisiejsza sobota to nie tylko cotygodniowa "Sobota ze Speedcook'iem". Dzisiejsza sobota to przede wszystkim sobota z Karoliną (Kuchnia Smakoszy)! Tak długo wyczekiwana, tak bardzo wytęskniona! Ale warto było być cierpliwym, doczekałyśmy się, znowu mamy weekend dla siebie i na pewno wykorzystamy go jak najmocniej, jak najlepiej. Tradycyjnie zaczynamy od kulinarnego eksperymentu. Ciasto z marchewką już nikogo nie dziwi. Z cukinią, z dynią, a nawet z burakiem - to również standard. Ale co powiecie na (oczywiście jednoporcjowe!) ciasto z selerem? Dla nas to totalna nowość. Jak się okazało - smaczna nowość!




SELEROWE CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM (jednoporcjowe)
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
1 (średnie) jajko
1 łyżka miodu
50g jogurtu naturalnego
1/2szkl startego selera (świeżego)
2-3 łyżki musu jabłkowego - do nadzienia
Piekarnik nastawić do 180 stopni (grzanie: góra i dół). Mąkę pszenną pełnoziarnistą, płatki owsiane, jogurt, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon, sól, jajko, miód oraz startego selera umieścić w naczyniu mieszającym. Wymieszać: obroty nastawić na 4, czas na 2 minuty. Połowę ciasta przelać do kokilki, nałożyć mus jabłkowy, a na to resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut. Gotowe.

27 komentarzy:

  1. Ciasto z selera???? Kurczę juz jedna osoba zaskoczyła mnie ciastem z ogórka a Ty wyskakujesz z selerem :D Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest rano a Ty już zadziwiasz, geniuszu :) czekaj, bo niedługo znowu będziesz w ddtvn - tym razem z tym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja powiem, że wygląda smakowicie to selerowe ciacho i chetnie podkradłabym Ci go torchę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow!! znowu zaskakujesz *-* upiekłyście znakomite ciacha, aż jestem ciekawa tego smaku :) w towarzystwie smakuje jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto z selera?:O Nie przestajesz zadziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zadziwiacie mnie sowimi pomysłami! Kurczę, bardzo mnie intryguje ten seler, a bardzo go lubię; D

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejny poranek i kolejny obłędny wypiek! ej, ja chcę z Tobą zamieszkać! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham selera, jesteś wielka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Seler... Seler! Gdy próbuję wyobrazić sobie jego smak, na myśl przychodzi mi słowo "ostry, wyrazisty", czasami robię frytki z selera i wtedy czuję ten jego wyraźny smak. Ale pieczony w cieście - dla mnie nowość, którą muszę muszę muszę spróbować! Ach, ty zawsze tak zaintrygujesz człowieka! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę, a mnie to ani trochę nie dziwi.
    Dziwna jestem:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł ;) Nie przepadam za selerem, może to dobra okazja, żeby się do niego przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak z selerem to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako fanka ciast z warzywami zrobić po prostu muszę!

    OdpowiedzUsuń
  14. no no, ciekawe jak smakuje seler w wypiekach :) odważne i ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z selerem - jestem równie otwarta jak na inne podane warzywne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dość nietypowe ale brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Intrygujące. Takiego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo oryginalnie ! Na pewno doczekacie się wieeelu naśladowań i prób, swoją drogą warto eksperymentować z warzywami, mozna uzyskać na prawde fajne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda smakowicie, a i ciekawy skład (seler naprawdę intryguje) skłania do przetestowania :) przepisu

    OdpowiedzUsuń
  20. widziałam już dużo rzeczy, ale ten przepis zwalił mnie z nóg :) seler w cieście.. nie czuć go? w sumie seler ma dość intensywny aromat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli wiesz, że seler jest w cieście to mimowolnie go poczujesz, ale jeśli ktoś by nie wiedział to myślę, że nie poczułby tego warzywa :D bo naprawdę smaki fajnie się komponują :)

      Usuń
  21. Takie ciacha mogę jeść codziennie, aczkolwiek z selera jeszcze przede mną! Inspirujące :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. coś słodkiego i do tego selerowego ? Nie do wiary !

    OdpowiedzUsuń
  23. Przyznam, że ja też się nosiłam z zamiarem dodania selera do ciasta, tylko jakoś brakowało czau;) Ale widze,że Tobie eksperyment się udał, więc teraz z mniejszymi obawami zabiorę się za taki wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Warzywo w ciachu. To na pewno musiało być pycha :D

    OdpowiedzUsuń