czwartek, 5 września 2013

ryż brązowy na zielono!

Zielono mi! Wczoraj wieczorem pomalowałam paznokcie na miętowy kolor, dzisiejszy dzień zaczęłam od kubka zielonej herbaty, w osiedlowym warzywniaku kupiłam zielone jabłuszka na drugie śniadanie, a na obiad również serwuję sobie danie w tym trawiastym kolorze! Nawet sztućce mam zielone! Ach, zielono mi!



     

RYŻ Z OGÓRKIEM I SOSEM KOPERKOWYM
Przepis (jedna porcja):
3 ogórki gruntowe
50g serka homogenizowanego naturalnego
kilka gałązek świeżego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 
Brązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 30-40 minut). Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce w grube paski. Przygotować sos: czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski. Koperek opłukać i drobno posiekać. Tak przygotowany czosnek i koperek wymieszać z serkiem homogenizowanym, doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż będzie już gotowy należy go odcedzić i zmieszać z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plastry ogórków. Podawać.

31 komentarzy:

  1. przepyszny obiad, godny powtórki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z wielką chęcią spróbowałabym takiej wersji ryżu na zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super zdrowy obiad! Dobrze, że Ci zielono, bo idzie jesień ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekki, pyszny obiadek :) Ogórki tagiatelle! A to Ci dopiero świetny pomysł :)
    Och, uwielbiam zielone jabłuszka! Kwaśne, twarde, takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aha, i nominowałam Cię do '20 faktów o mnie' :) ;) Jakbyś miała ochotę... :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle zielenie, że aż mi to trochę wiosnę przypomina :D
    Obiadek cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna podkładka :) kocham ogórki gruntowe. Najlepsze są u mojej prababci na wsi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mamy ogórki w ogórdku :) takie "własne" najlepsze!

      Usuń
  8. super pomysł na obiad, aż chyba zrobię niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko, co zielone! Taki obiad biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty wiesz Ty co?
    To fajowe jest!
    Zielona moc na talerzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale mi się podoba ta Twoja podkładka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. musiało być przeeepyszne! pięknie podane;) podkładka jest świetna, może zdradzisz gdzie nabyłaś? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! podkładkę kupiłam jakiś czas temu w Home&You :)

      Usuń
  13. wszystko co lubię, brązowy ryż, czosnek i ogórek :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! uwielbiam i brązowy ryż i ogórka! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. nie jadłam jeszcze ryżu w takiej formie:) musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. jak zwykle zachwycasz mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Prosty i pyszny- czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam brązowy, ale tak podanego jeszcze nie jadłam. Ciekawie wygląda, tak świeżo i zdrowo :) Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  19. bez zbędnego wydziwiania, z ciekawym akcentem- tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zielono i wiosennie tutaj! Podoba mi się taka wersja i to bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo ciekawe! nie wpadłabym na takie połączenie, ale teraz już wiem, że można i jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Idzie jesień, a ty widzę wiosne już próbujesz przywołać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tylko sprawdzam, co u niej słychać :D

      Usuń
  23. faktycznie, grę "Grasz w zielone?" masz wygraną!
    Podoba mi się taki obiad, muszę zapisać i wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na pyszne i szybkie danie, czy można zamienić serek homogenizowany na jogurt naturalny??? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń