poniedziałek, 30 września 2013

owsiany placek na wspólne pożegnanie studenckich wakacji!

Stało się. Nadszedł ostatni dzień wakacji. I przy okazji również ostatni dzień września. Cztery miesiące szybko zleciały. Nie napiszę jednak, że zbyt szybko, bo lubię wracać. Na uczelnię jedną i drugą, do codziennych obowiązków, do ludzi przede wszystkim, za którymi zdążyłam się już porządnie stęsknić przez ten czas. Jakie były te wakacje? Dobre. Nawet bardzo dobre! Słoneczne, pełne wrażeń i przygód, pełne spotkań, wyjazdów, przyjazdów, pełne smacznego jedzenia. Jeśli zerknąć wstecz to naprawdę sporo się działo! I gdy tak o tym wszystkim myślę ... Uśmiech. Na mojej twarzy pojawia się uśmiech. Po prostu. Nic dodać, nic ująć, uśmiech oddaje wszystko. Do tego dochodzi głowa pełna wspomnień i całe mnóstwo zdjęć!

Na pożegnanie studenckich wakacji - wspólne śniadanie! Z Karoliną (Kuchnia Smakoszy), Anetą (Planeta Smaku) oraz Judytą (Koktajl Smaku). Temat przewodni? Placek/placuszki owsiane! Dodatki dowolne, każda kombinuje wedle własnych upodobań! Jeśli o mnie chodzi to miałam kilka pomysłów. Pomyślałam jednak, że skoro żegnam wakacje to powinno być jeszcze nieco w letnich klimatach, dlatego smaki takie, a nie inne!



   

CYTRYNOWY PLACEK OWSIANY z sosem jagodowym
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych marki Halina
1 jajko (osobno żółtko i białko)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
100ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
miseczka jagód
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka masła
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne). Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie do płatków owsianych dodać mąkę, żółtko jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wylać gotowe ciasto i smażyć po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos jagodowy: owoce opłukać, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem pudrem, podlać odrobiną wody i dusić, na małym ogniu. Gotowego placka przełożyć na talerz, polać sosem jagodowym.

38 komentarzy:

  1. cudne pożegnanie września,a tym samym studenckich wakacji..ja również lubię ten intensywny okres,który niedługo wkroczy w progi.i klimat słonecznej jesieni,taki jak dziś.pięknie jest:)

    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przypominajcie o końcu wakacji... Proszę...

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sos tak wsiąknął <3
    mniam, twój przepis inny, ale ciekawszy-> ubite białko, sok, jogurt-pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam tych placków, a dzięki Tobie przypomniałam sobie, że przecież mają niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby to samo, a można zrobić to naa tyyyyle różnych sposobów. Twój placek wygląda pysznie <3. Borówki zawsze spoko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dopiero zaczynam studia, mam nadzieję że też tak będę w następnym roku chętnie wracać bo na razie trochę stres przed :P
    A placek musiał smakować super, bo tak wygląda :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to podwójnie zaczynasz studia, wszystko zapamiętane, znane, poznane, oswojone:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wakacje pożegnane przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jesteś taaką pozytywną osobą! Bardzo lubię tu zaglądać, bo nie dość że mam gwarancje pysznego jedzenia, to jeszcze dawkę pozytywnej energii :))
    placek wygląda idealnie więc wakacje zostały godnie pożegnane ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre pożegnanie z wakacjami; D
    Ja nie chcę wracać...; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chcę, aaale muszę! :D ... więc neich chociaż nastawienie będzie pozytywne!

      Usuń
  11. ale ja nie chcę żegnać wakacji! :O

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne zdjęcia, pyszny omlet. Pomimo, że kończą Ci się wakacje pełno tu pozytywnej energii. Tak trzymaj :>

    OdpowiedzUsuń
  13. twój placek jest świetny! jeszcze nigdy mi tak pięknie nie wyszedł, muszę wypróbować twojego przepisu ;*
    podsumowanie wakacji - pozytywne, także i oby ten początek nauki był taki przyjemny ;*! uśmiecham się jak czytam twoje posty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To powodzenia w tym nowym roku studiów! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaki jak dla mnie rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. owsiany placek jest zdecydowanie moim faworytem! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. idealne śniadanie na zakończenie wakacji:))

    OdpowiedzUsuń
  18. no proszę ja też chce takie papu :D

    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak na mój ulubiony placek to dawno go nie robiłam :) Wygląda przepysznie!
    Wakacje dobiegają końca, ale w sumie wystarczy tego dobrego :) Fajnie jest po takim czasie spotkać się z wszystkimi, nowe obowiązki itd. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę wypróbować..:) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Placek prezentuje się świetnie, a sos jagodowy to świetny dodatek! :)
    Życzę powodzenia w nowym roku studiów :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie i zdrowo, można? Można :)
    A ja jutro też na uczelnie się wybieram... :(

    OdpowiedzUsuń
  23. cytrynowe placki z jagodami to jedne z moich ulubionych połączeń :) a u Ciebie jeden wielki, ideał! witamy w gronie uczących się, skończyło się leniuchowanie :>

    OdpowiedzUsuń
  24. ...jestem przezięniona. Czuje, że Twój pacuszek będzie w sam raz na jutrzejsze śniadanko :). Pomysłów u Ciebie na udane śniadanie tysiące :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie kuruj się, kuruj! a jak zrobisz placka na śniadanie to koniecznie daj znać, jak smakował! :)

      Usuń
  25. hihihi a ja jeszcze mam cały październik wolny bo zaczynamy w listopadzie :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja aż żałuję, że moja przygoda ze studiami dobiega końca.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda znakomicie:) Aż trudno uwierzyć, że już studenci wracają do boju:) Bardzo spodobał mi się dodatek cytryny do tego placka, jak będę sobie robić taki na śniadanie to wypróbuję, bo czuję, że to dobry wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo apetyczny i z pewnością sycący :)

    OdpowiedzUsuń