środa, 28 sierpnia 2013

śliwkowa konfitura z cynamonem!

Sezon na konfitury w pełni! Nie wiem, jak Wy, ale ja sobie nie wyobrażam jesieni ani zimy bez odpowiednich zapasów słoiczków pełnych słodkich konfitur. Przecież to w końcu idealna słodkość, gdy za oknem jest już chłodno, czasem deszczowo, czasem wręcz ponuro. Można się nią zajadać już od samego rana dodając do porannej owsianki, czy też smarująć pyszne grzanki. Idealnie sprawdzi się ona również przy pieczeniu ciast, a najlepsza herbata to herbata z konfiturą! A na obiad naleśniki albo mięso z nutką słodyczy. Chyba każdy znajdzie coś dla siebie? Kilka dni temu dzieliłam się z Wami (TU) przepisem na malinową konfiturę z wanilią, dzisiaj chcę Wam pokazać kolejny duet, który z pewnością umili mi nie jeden jesienny i zimowy wieczór. Pyszna konfitura śliwkowa z cynamonem. Delikatnie słodka, pełna aromatu. Z herbatą smakuje wyśmienicie, już wypróbowałam. Mam nadzieję, że jakoś się powstrzymam i słoiczki doczekają kolejnych miesięcy!


KONFITURA ŚLIWKOWA Z CYNAMONEM
Przepis (dziewięć słoiczków):
5kg śliwek węgierek
(przed wypestkowaniem)
500g cukru
1/2 opakowania cynamonu
Śliwki dokładnie umyć, wydrążyć z nich pestki, pokroić w ćwiartki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem oraz cynamonem i postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem, aż do zagotowania. Odkryć i gotować jeszcze przez około 1 godzinę 30 minut, dosyć często mieszając, aby konfitura nie przywarła do dna. Gotową, jeszcze gorącą, konfiturę przełożyć do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry wieczkami, do ostygnięcia. Konfiturę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


34 komentarze:

  1. Biegnę pozbierać śliwki i robię taką konfiturę! Z przepisu na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe, słoikowe przetwory <3

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja ze śliwek jeszcze nic nie robiłam, muszę iść kupić i zrobić to cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię swoją za tydzień i chyba przez Ciebie dodam cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cynamon ze śliwką jak najbardziej na tak!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziewczyny! Wy już na nogach i konfitura, pyyyyszna zrobiona? i nawet skomentowana:) Świetna konfitura Magfda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. działam(y) od rana! :D dziękuję, Maja!

      Usuń
  7. Hmm jakie pysznosci, konfitury zawsze kojarzą mi sie z tymi babcinymi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyyycha! uwielbiam ten czas robienia konfitur!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! chociaż ciężko mi się zdecydować, czy bardziej wolę ich robienie, czy później ich zjadanie ;-)

      Usuń
  9. uwielbiam połączenie śliwki z cynamonem :) raz zrobiłam takie "śliwianki" hehe (od jagodzianek, ale ze śliwkami), też dodałam cynamonu i wyszło super <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba zaraz oblecę wszystkie sklepy w okolicy i wykupie zapas śliwek, bo niestety nasze w ogrodzie wszystkie robaczywe :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja tam mogę się bez nich obyć, ale generalnie fajnie mieć w domu taki zapas słoiczkowych słodyczy:) Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie zabrałam się za ich zrobienie, ciągle to odkładam:p
    a takich śliwkowych cudów nie robiłam, za wyjątkiem znanych powideł, ale już bez cynamonu of kors.;)

    OdpowiedzUsuń
  12. robię, ale bez cynamonu.. Słyszałam, że pyszne są też takie z dodatkiem ciemnego kakao-kto wie.. ;)
    pysznie to wygląda, ja niestety nie mogę w tym roku zrobić nic poza tym, co zrobiłam do tej pory, ale o tym już wiesz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zakochana w tym przepisie<3 Ja robiąc powidła w tym roku też myślałam nad dodaniem cynamonu, ale zrobiłam trochę co innego.
    A przetwory na zimę są magiczne! Uwielbiam mieć je w spiżarni, jak tylko najdzie mnie ochota wyciągnąć i zajadać się<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ba, kto nie lubi otwierać takich pełnych letnich owoców słoiczków, gdy za oknem leży kołdra ze śniegu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie konfitury długo by u mnie nie postały :D

    OdpowiedzUsuń
  16. śliwki i cynamon to zdecydowanie duet idealny :) nuta cynamonu dodatkowo przyjemnie rozgrzeje w chłodny zimowy poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. konfitura w herbacie? Nigdy nie próbowałam!
    Do nadrobienia :D
    Muszę też jakieś magiczne słoiczki wyczarować :D

    OdpowiedzUsuń
  18. zawsze lubiłam śliwkowe konfitury, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealny umilacz jesienno-zimowych wieczorów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. połączenie niemalże idealne - już nie mogę się doczekać jej połączenia ze świątecznym piernikiem...
    no tak, nie wspomniałem, że też robię śliwki z cynamonem więc wiem jak są smaczne!!!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, do piernika będzie idealna!

      Usuń
  21. widzę, że spore zapasy na zimę robisz, podeślij mi słoiczek ;D ja jeszcze się za nic nie zabrałam, ale może babcia coś tam już kombinuje z przetworami ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja przetwarzam i przetwarzam. :D Powidła śliwkowe już zrobiłam, ale całkiem czyste. Kombinowałam bardziej ze smakami przy dżemach. :)
    A co powiesz na śliwki i gruszki w occie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwek w occie nigdy nie jadłam, gruszki miałam okazję próbować i nawet mi smakowały :) ale chyba nie na tyle, aby robić ich zapas na jesień/zimę :)

      Usuń
  23. Ja nie lubię jesieni, słoty itd. Nie lubię kiedy przychodzi czas śliwko-brania. Wiem, ze zbliża się koniec lata. Walczę co rok z tym przekonaniem. Jedynie taki słoik i zapach cynamonu zdoła zaspokoić tęsknotę za latem:)

    OdpowiedzUsuń
  24. śliwkowe przetwory są,chyba moim najulubieńszym smakiem lata zamkniętym w słoiku:)
    okraszone cynamonem będą umilać Ci jesienne wieczory.pięknie.
    ja,dziś zabrałam się za klasyczne powidła/3-dniowe;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojj tak, ja również nie wyobrażam sobie zimy bez tych pysznych, owocowych przetworów. Śliwka z cynamonem to świetne połączenie i na pewno bardzo smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Może planujesz jakiś hurcik i wysyłk? :) przyjmę każdą ilość takiej konfitury!

    OdpowiedzUsuń