sobota, 24 sierpnia 2013

Akcja: SOBOTA ZE SPEEDCOOK'iem! - dip koperkowo ogórkowy

Od wczoraj jestem (na okres trzech miesięcy) szczęśliwa posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia Speedcook. W związku z tym na blogu będą pojawiać się przepisy na różne dania, które można przyrządzić właśnie z pomocą tego robota kuchennego. Na blogu wprowadzam co tygodniową akcję: Sobota Ze Speedcook'iem. W każdą sobotę spodziewajcie się więc nowego przepisu! Mam nadzieję, że testowanie okaże się dla mnie niezwykle smaczne, a dla Was - inspirujące. Być może ktoś nawet skusi się dzięki temu na jego kupno? W planach mam również przeprowadzenie konkursu z atrakcyjnymi nagrodami, bądźcie czujni!

A skoro dzisiaj jest sobota to czas na pierwszy przepis! Wakacje dobiegają powoli końca, a co za tym idzie kończy się również sezon grillowy. Coraz chłodniejsze popołudnia i wieczory nie będą zachęcać do przesiadywania na tarasie, czy w ogrodzie, to pewne. Więc póki jeszcze można - trzeba korzystać! Dlatego też u nas w domu na obiad była dzisiaj ryba. Grillowana, tak, tak. Flądra, pstrąg, co kto lubi. Odrobina wyobraźni i można było się poczuć, jak nad morzem. Zapach grillowej ryby? Był! Chłodny wiatr? Był! Brakowało tylko (a może jednak aż?) szumu fal morskich i skrzeczenia mew. Ale tak jak pisałam wcześniej to tylko kwestia wyobraźni. Wracając jednak do ryby i do obiadu - aby było jeszcze smaczniej przygotowałam pyszny dip, który idealnie wpasował się w ten rybni klimat. Tak naprawdę można go podawać nie tylko do ryb, ale również do mięs (nie tylko tych z grilla), do kanapek. Szybki i prosty w wykonaniu. Skusicie się?



DIP KOPERKOWO-OGÓRKOWY
(zrobiony w Speedcook'u)
450g serka homogenizowanego naturalnego
pęczek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
2 ogórki gruntowe
sól, pieprz
Czosnek obrać i włożyć do naczynia miksującego. Nastawić obroty na 7, czas 5 sekund i rozdrobnić. Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na mniejsze części. Koperek drobno posiekać. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone ogórki i rodrobnić (obroty 8, czas 10 sekund). Dodać serek homogenizowany, doprawić solą i pieprzem i wymieszać (obroty 3, czas 15 sekund). Gotowy dip przełożyć do miseczki, wstawić na kilkanaście minut do lodówki (aby się schłodził). Podawać do ryb/mięs/kanapek.


14 komentarzy:

  1. A ponieważ każdy ma swoją niepowtarzalną wyobraźnię, taka rybka można smakować (prawie) doskonale. Zapachu morskich fal, słonego powietrza i tego niepowtarzalnego klimatu się nie odtworzy, niemniej obiad z takim dipem może poruszyć podniebienia morskich wyjadaczy - nawet, jeśli jest zjedzony w zaciszu własnego ogórka czy pokoju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie łososia z grilla z takim dipem.. do tego jakieś warzywa albo sałatka i obiadek gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mam ochotę na grillowaną lub pieczoną rybę :) pyszny dip!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny dip :) I pasuje do wielu potraw, zwłaszcza obiadowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi fantastycznie i z pewnością tak też smakuje,mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. to zdecydowanie coś dla mojej mamy, ona uwielbia koperek, mogłaby go dodawać wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja tam ani razu jak do tej pory nie grillowałam :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dipy koperkowe, mogłabym je jeść do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyda mi się bardzo przepis! dziękuję kochana :))

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm nie wiem nigdy cooka nie uzywalem, mam w domu termomixa jestem zadowolony, a co do dipu to uwielbiam :) zwlaszcza takie swieze z koperkiem i ogorkiem mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. speedcook to podobno taka polska odpowiedź na thermomixa właśnie :) słyszałam, że funkcje niemalże te same :)

      Usuń