poniedziałek, 22 lipca 2013

"dolci colline del duca", czyli makaronowe słodkie wzgórza!

Włochy. Z czym Wam się kojarzy to piękne państwo? Słońce, morze, wino. To moje pierwsze skojarzenia. Podejrzewam, że Wasze również. Ale, ale! MAKARON. Włochy słyną ze smacznej kuchni, z potraw pełnych różnych smaków i aromatów. A najczęściej pojawiającym się daniem są oczywiście makarony – w każdej postaci. A kto ich nie lubi? Pewnie trudno spotkać taką osobę. Najlepiej byłoby oczywiście zjeść taki makaron w klimatycznej, włoskiej knajpce. Ale co, jeśli aktualnie nie jest to możliwe, a ochota na takie danie rośnie z minuty na minutę? Obiad/kolacja na mieście. Jasne, to możliwe! Restauracje z kuchnią włoską znaleźć można obecnie bez problemu w każdym mieście na całym świecie. Ja mam jednak lepszą propozycję! Przyrządźcie wymarzone danie sami, w domu! Gwarantuję, że takie posmakuje Wam najlepiej.

Ale jeśli zabierać się za włoską kuchnię to tylko z produktami najlepszej jakości. Gdzie takie znaleźć? Fattorie del Duca. Prężnie rozwijająca się firma w branży spożywczej, której historia zaczyna się kilkadziesiąt lat temu, w małej włoskiej miejscowości niedaleko Wenecji. "Rzemieślnicy smaku", którzy wyjątkowo dbają o jakość produktów, stosując tradycyjne receptury dbają o tworzenie przyjemności płynącej ze smakowania dobrego jedzenia, stworzonego z naturalnych, świeżych produktów, idealnych do kreowania zdrowych dań. (jeśli jesteście ciekawi więcej, zajrzyjcie na facebook'a lub stronę internetową).


MAKARON "SŁODKIE WZGÓRZA"
Przepis (cztery-pięć porcji):
400g makaronu Fusilli Voiello
200g włoskiej szynki Speck Nocker
150g Sera Fiaschetto
150g cykorii Radicchio di Treviso
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
Do garnka wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Cebulę obrać i posiekać. Ser Fiaschetto i szynkę Speck Nocker pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i szynkę, aż do zarumienienia. Dodać kilka listków cykorii - Radicchio z Treviso. Pod sam koniec na patelnię wrzucić ser i podsmażać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż się rozpuści. Gdy makaron będzie gotowy odcedzić, wyłożyć na talerze. Polać gotowym "sosem". Podawać.




Fusilli voiello con trafilatura al bronzo che mantiene la cottura e la salsa, czyli włoski makaron, który idealnie (jak żaden inny!) chłonie sos. Jeden z najbardziej znanych makaronów we Włoszech od dawna
zwany jako synonim doskonałości.

Speck nocker, czyli włoski rodzaj szynki z Południowego Tyrolu przygotowywany z wysokogatunkowego, wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego.

Ser Fiaschetto, czyli wędzony Ser Latteria z mleka krowiego.

Radicchio di Treviso, czyli czerwone Radicchio; odmiana cykorii, charakteryzująca się intensywnym czerwonym kolorem, w białe paski. Posiada chrupiącą formę i niepowtarzalny, lekko gorzki, smak.

45 komentarzy:

  1. Zdecydownanie podbilas moje serce tym daniem, uwielbiam wloska kuchnie!<3
    Rewelacja po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. to cykoria ma taki świetny kolor :)

      Usuń
  4. Zrobiłaś mi mega ochotę na makaron! Kiedy ja go ostatnio jadłam!?. Ni pamiętam ażxD

    OdpowiedzUsuń
  5. jezeli tak smakuje jak wyglada, to z checia bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za legendę:) Te nazwy są kompletnie mi obce, w przeciwieństwie do makaronu! To ewidentnie pierwsze włoskie skojarzenie, wielbię makaron ponad wszelkie inne obiadowe dodatki^:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmmm, ale apetycznie wygląda! A takiej fioletowej cykorii jeszcze nie jadłam, tak nawiasem mówiąc ma śliczny kolor; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak jest makaron, to jest pysznie <3 Uwielbiam włoską kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  9. zamarzyły mi się Włochy...i jestem ciekawa cykorii...

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja, naprawdę cudo kulinarne!!!! polecam wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni oraz wszystkim pozostałym - zakochacie się w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No co ty, pierwsze skojarzenie to przecież od razu makaron! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A u Madzi jak zwykle pyszne jedzonko - wiem już co dziś będzie na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. narobiłaś mi ochoty na taki pyszny makaron, szczególnie w tym kształcie, ob jeszcze takiego nie kupowałam. pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam kupić i spróbować, nie pożałujesz! :)

      Usuń
  14. uwieeeeeeeelbiam makarony! *______*

    OdpowiedzUsuń
  15. Włochy zdecydowanie kojarzą mi się z makaronem :D
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z Włochami właśnie pierwsze co kojarzy mi się to makaron! :) Smakowity ten przepis na typowo włoskie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ah zazdroszczę Ci takie delikatesów! Same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy makaron, dodatki.. aż zamarzyły mi się Włochy :) Chociaż taką prawdziwą włoską knajpkę z włoskimi kucharzami już trudno znaleźć..

    OdpowiedzUsuń
  19. może i miłośnikiem tej szynki nie jestem, ale spróbowałabym dla własnego doświadczenia :)
    Wygląda tak zachęcająco :D

    A Włochy kojarzą mi się jeszcze z pizzą-o tak, taką dooobrą :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Makaron rządzi i tyle w temacie ! ;) Pysznie, prosto i pożywnie, czyli lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam makarony! Ciekawi mnie ta cykoria, nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zgadzam się w 100%! Jeśli już się zabierać za włoską kuchnię to składniki są bardzo ważne, bez takich nie wyjdzie smaczne danie :)
    Apetycznie wygląda ten makaron! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Włochy:D Miłe wspomnienia :D
    Po powrocie z 10 dniowej wycieczki, na makaron nie mogłam patrzeć przez jakieś kolejne 2 miesiące. Nie lubię monotonni.
    Kolejne skojarzenia pyszne lody włoskie-te prawdziwe i pizza. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron wcale nie oznacza monotonii, można z nim kombinować na tyle różnych sposobów! :) Ale fakt, po 10 dniach jedzenia wyłącznie makaronu można mieć dość na jakiś czas :D Ale ... nie na długo! :)

      Usuń
  24. Pierwsze skojarzenie po zdjęciu to już myślałam, że na słodko. Zmyła zaliczona! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serio? :D o, w takim razie niespodzianka :D

      Usuń
  25. Uwielbiam włoskie smaki zakupiłam nawet nowe książki o tematyce włoskiej kuchni i desery oraz ciasta włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Hej :) zapraszam do mnie na Candy, do wygrania ozdobna tablica do pisania :) Poza tym z okazji otwarcia sklepu 10% rabatu, pozdrawiam i zapraszam. Pastelowy domek

    OdpowiedzUsuń
  27. Włoska kuchnia pyszna ale kaloryczna chociaż da sie zrobic dietetyczne wloskie przepisy, zapraszam do siebie po takie przepisy http://ar-fit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko można zrobić w wersji dietetycznej, tylko ... po co? :) niektórych dań nie należy na siłę odchudzać :)

      Usuń
  28. Ja też jestem wielbicielką włoskich makaronów, choć nie ma jak to domowy makaron, własnoręcznie przygotowany ;) !

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja nigdy sama nie robię makaronu bo mi się nie chce :P właśnie kupuje z paczek. Ale nie zmienia to faktu, że uwielbiam dania z makaronami ;) Brakuje mi tam na górze w daniu tylko jakiegoś "zielonego akcentu" jakiegoś zioła? :)

    OdpowiedzUsuń
  30. mistrzostwo - smaku i wykonania!

    OdpowiedzUsuń