piątek, 5 lipca 2013

sałatka z arbuzem i mozzarellą!

Wczoraj nareszcie poczułam, że mam wakacje! Pospałam dłużej niż zwykle (i chyba nareszcie odespałam te wszystkie noce spędzone nad notatkami w trakcie sesji), wypiłam szybko kawę, zjadłam śniadanie, wskoczyłam w krótkie spodenki, na nos założyłam duże, przeciwsłoneczne okulary, wzięłam książkę pod pachę, a do ręki smycz, na końcu której był mój czworonożny przyjaciel/współtowarzysz i wspólnie wyruszyliśmy korzystać ze słonecznej pogody. Był spacer, zrywanie stokrotek, mrużenie oczu, był też przystanek na ławce, czytanie książki i odganianie komarów. A na obiad był różowy, pachnący latem makaron i koktajl, tak na pożegnanie truskawek (tak ciężko jest mi się z nimi rozstać!). Po obiedzie były rolki i mrożona kawa z mleczną pianką. Lubię takie dni pełne słońca, pełne smaków i uśmiechu. Lubię to uczucie delikatnego zmęczenia zmieszanego z radością, wynikającą z dobrze wykorzystanego dnia. 

A dzisiaj wieczorem ... Jadę na dworzec, odbieram z niego gościa i do domu wracam w towarzystwie. Zapowiada się dobry weekend! Bardzo, bardzo dobry! Szykujcie się na podwójne śniadania (i nie tylko)!


Dzisiaj jeszcze śniadanie w wersji pojedynczej. Sałatka. W roli głównej: arbuz i mozzarella. Role drugoplanowe przypadły orzechom włoskim, bazylii i soku z cytryny. Pyszne, lekkie, orzeźwiające połączenie. Idealne na letnie, gorące poranki. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu!


SAŁATKA Z ARBUZEM I MOZZARELLĄ
Przepis (jedna porcja):
dwa kawałki arbuza
liście świeżej bazylii
kilka kuleczek mozzarelli
garść orzechów włoskich
sok z połówki cytryny
Arbuza obrać, pokroić w trójkąty i ułożyć na talerzu. Kuleczki mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na arbuzie. Bazylię i orzechy włoskie posiekać, posypać po reszcie składników. Skropić sokiem z cytryny.

36 komentarzy:

  1. jakie pyszne połączenie <3 ja jeszcze lubię łączyć arbuza z serem pleśniowym :) camembertem albo lazurem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam sery pleśniowe, więc będę musiała spróbować! :)

      Usuń
  2. Fajna! Ja czasem robię arbuza z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z fetą też kiedyś jadłam, równie smaczne połączenie :)

      Usuń
  3. ciekawie! ja nigdy nie jadłam arbuza na słono, a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  4. interesujące połączenie, wygląda apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie w mojej lodówce samotnie leży kawałek arbuza (inne jedzenie się skończyło..:)), planowałam sparować go z fetą, ale chyba skuszę się na twoją wersję, obłędna:)
    cudowny dzień miałaś:) i życzę Ci jeszcze cudniejszego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Więc to do Ciebie przybywa Aneta! Tak podejrzewałam:D Miejmy nadzieję, że i mnie w najbliższych tygodniach tak zabierzesz z dworca^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z przyjemnością! wiesz, że ja tutaj na Ciebie czekam! :D

      Usuń
  7. jej, jak letnio :) ciekawe, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. PS. Zapomniałam, że nominowałam Cię do Liebster:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam, ale już wiem, że takie połaczenie musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego połączenia nie próbowałam, ale zabieram się :) I z fetą też chcę spróbować :)
    Uwielbiam śniadania w towarzystwie, w ogóle posiłki inaczej wtedy smakują!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka idealna na upały:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna kompozycja smaków :)Oryginalny i apetyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie łączyłam arbuza z mozzarellą, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  14. w sam raz na takie upały <3 i zazdroszczę tych wspólnych śniadań xD

    OdpowiedzUsuń
  15. Będę musiała spróbować arbuza w takim połączeniu :)
    Też żałuję, że truskawki się już kończą. Jak dla mnie sezon na nie mógłby trwać cały rok :)
    zatem życzę Ci udanego weekendu (choć chyba wcale nie muszę)!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi jak naprawdę fantastyczny, stuprocentowo wakacyjny dzień :) Bardzo lubię takie sałatkowe połączenia: ser, orzechy i słodycz owoców!

    OdpowiedzUsuń
  17. przypomniałaś mi, że mam mozzarellę w lodówce ;D a z arbuzem nigdy nie próbowałam;(

    OdpowiedzUsuń
  18. ale ciekawe połączenie, mm:)
    A ja chyba wiem kto cię odwiedzi :D

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawa jestem jak smakuje polaczenie arbuza z serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo smaczne połączenie, polecam spróbować :)

      Usuń
  20. orzeźwiające śniadanie, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę w końcu spróbować tego połączenia, bo bardzo często je widzę w sieci :)
    No i skoro jest orzeźwiające, to na taki upał brzmi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. też lubie takie dni :) ogólnie nienawidzę marnować czasu więc aktywny wypoczynek jest jak najbardziej dla mnie :)
    Sałatka ciekawa, nie jadłam jeszcze arbuzowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawy i świetny pomysł.
    Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  24. powiem szczerze,że zaintrygowałaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. To nie mogę doczekać się zdjęć ze wspólnych śniadań i spędzonego czasu, lubię takie! ; )

    OdpowiedzUsuń
  26. Piszę się na taką sałatkę, smaki, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń