poniedziałek, 20 maja 2013

cukinia ... na słodko?

Jak najlepiej zakończyć niedzielę? Spędzając cały wieczór w kuchni! Najpierw stojąc przy kuchennym blacie - mieszać, miksować, ubrudzić się mąką i rozsypać cukier. Później z nosem przytkanym do szyby piekarnika obserwować rosnące muffiny. A na koniec bawiąc się w cukiernika - dekorować babeczki lukrem i kolorowymi cukierkami. W końcu studenci to takie duże dzieci, więc powinni być zadowoleni!




PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z BUDYNIEM I M&M'SAMI
Przepis (24 muffiny):
CIASTO NA MUFFINY:
/INSPIRACJA: www.babeczka.zuzka.pl/
560g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
600g jogurtu naturalnego
4 (średnie) jajka
1/2szkl oleju
MASA BUDYNIOWA:
50g budyniu śmietankowego (w proszku)
1 szklanka mleka
+ 2 opakowania białego lukru
+ opakowanie cukierków m&m's
Przygotować budyń: 1/2szkl mleka wlać do rondelka i zagotować. Do reszty mleka wsypać sproszkowany budyń i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, trzymać przez chwilę na ogniu, (cały czas intensywnie mieszajć!) aż do zgęstnienia. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W osobnej misce wymieszać jajka, olej i jogurt naturalny. Suche składniki połączyć z mokrymi. Mieszać (nie miksować!), aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotować foremki na muffiny. Do każdej nakładać po kolei: łyżka ciasta, łyżeczka budyniu, ponownie łyżka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będą już wystudzone przygotować lukier (według instrukcji na opakowaniu). Smarować nim wierzch muffin i dekorować cukierkami. 

A jak najlepiej zacząć poniedziałek i tym samym nowy tydzień? Oczywiście od pysznego śniadania! U mnie ciąg dalszy porannych eksperymentów z cukinią w roli głównej. Faszerowana cukinia w słodkiej wersji.


 cukinia faszerowana cynamonowym twarożkiem (polana jogurtem naturalnym)

Przepis (jedna porcja):
1szt cukinii
150g (chudego) twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka miodu
Cukinię przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. "Łódeczki" z cukinii włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie przygotować twarożek: ser biały wymieszać z miąższem z cukinii, jogurtem naturalnym, cynamonem i miodem. Z piekarnika wyjąć połówki cukinii, napełnic je farszem i włożyć do piekarnika jeszcze na około 20 minut. Podawać na ciepło. 

55 komentarzy:

  1. Przepis na cukiniowe śniadanie zapisuję ku pamięci:) A muffinki wyglądają słodko, mam ochotę coś udekorować:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu chudy twaróg? Jesteś na diecie? Nie jest zbyt zdrowy.
    Ładne babeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jestem na diecie. Taki miałam w domu, dlatego też takiego użyłam, ale oczywiście można zrobić z każdego innego ;-)

      Usuń
    2. Aha, ok. ;] Tobie radzę zmienić na półtłusty - po prostu jest zdrowszy.

      Usuń
  3. Te muffinki są prześliczne *ślini się*

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym byla bardzo zadowolona takimi muffinkami;D

    OdpowiedzUsuń
  5. nie no.. zabrzmię dziwnie, zapewne jak troll, ale no nie jadłam jeszcze cukinii, a co dopiero, żeby z nią eksperymentować!
    Bajjer;)

    Muffiny porywam oczywiście;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, Ty możesz być moim trollem :D nie ma problemu ♥

      Usuń
  6. A ja mam cukinie :D I wiem co z nią zroobię ^^ Genialna :)
    A te muffinki są przecudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. muffinki prześliczne :) ale cukinia na słodko :O woow!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna cukiniowa wersja! :)
    Ja bym była bardzo zadowolona z takich babeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojeju, ojeju, przepis na muffinki zapisuję, bo mam całą rodzinę muffinkożerców :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale slodziutke muffinki <3
    Q pzps nw cukini wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. prześliczne te babeczki ale ja bym je dekorowała tylko żółtymi,czarnymi(brązowymi) i czerwonymi mmsami. MWAHAHAHHA ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie wspaniałe te muffinki:) kolorowe, idealne (dla małych i dużych dzieci:))
    a te eksperymenty z cukinią widzę, że całkiem udane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze te muffinki! Piszę to po raz n-ty, ale żałuję, że nie jestem jednym z tych studentów :D
    A cukinia boska, zapisuję pomysł i bezczelnie zgapię któregoś dnia na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. takiej cukini to jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. oba początki dnia wspaniałe, a na temuffinki aż chce się patrzeć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffiny były na koniec dnia :-) ale początek, czy koniec to wspaniały, taak!

      Usuń
  16. Wow! Te cukinie brzmią intrygujaco! Nigdy nie jadłam cukini na słodko, a cukinię uwielbiam! Ależ jestem ciekawa jak to smakuje:) Muffinki śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  17. w rzeczywistości wyglądają jeszcze fajniej! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam muffiny - cudeńka ;))

    nominowałam cię do "liebster blog", zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. super , kolorowe zdrowe babeczki , udane zakończenie niedzieli ;)
    i te cukinie tez ciekawie podane ,z cynamonowym twarożkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Madzium muffiny rewelacja! Wyglądają czadersko:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale piękne muffiny. Zrobisz dla mnie? Są cudowne. Zakochałam się !

    OdpowiedzUsuń
  22. Same dobre rzeczy u Ciebie, na taką cukinię w życiu bym nie wpadła. Na słono, i owszem, ale słodka wersja wydaje się być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obie wersje są bardzo smaczne i obie polecam! :-))

      Usuń
  23. Śliczne te muffiny.Każdy obdarowany nie mógłby się nie uśmiechnąć. Są takie kolorowe i pozytywne:)

    A ten pomysł z cukinią jest genialny. Jesteś moim mistrzem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, dziękuję za taki komplement!:D

      Usuń
  24. tak nadzianej cukinii to jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja i piekarnik rano to niezbyt udany duet. :)
    Nawet w zimę bliżej mi do blendera i koktajli z mrożonych owoców.
    Chociaż nie zaprzeczam bo piec lubię, ale głównie ze względu na efekt wizualny przed podaniem. :D

    OdpowiedzUsuń
  26. ale urocze muffiny ^^ Podrzucisz mi jednego?

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis z cukinią- pierwsza klasa, mój ulubiony obiad wegetariański :D
    A co to muffin, są tak piękne, że bałabym się jeść !
    Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Szalony pomysł! Cukinia faszerowana na słodko? No pierwszy raz słyszę! Ale też jest zachwycona pomysłem. Zrobię sobie taką na kolację niedługo. Na pewno, na pewno!
    Hej, nie za dobrze zajmować Ci większość część mojej listy przepisów do wypróbowania? :D

    OdpowiedzUsuń
  29. jakie to wszystko ładne *.*

    OdpowiedzUsuń
  30. te muffinki mnie zachwyciły juz na miniaturce :) podziwiam że chciało Ci się je ozdabiać!

    Genialny pomysł z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  31. ale super pomysł! uwielbiam faszerowane warzywa, ale choć cukinię na słodko robię w wielu wersjach, to nigdy nie pomyślałam, by ją tak ufaszerować... jesteś moim mistrzem!

    OdpowiedzUsuń
  32. Jestem pewna że studenci byli zachwyceni! Mi od samego patrzenia ślinka cieknie ;)
    A pomysł na cukinię świetny, pierwszy raz widzę coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Maaagdaaa! Gratuję, jak się okazało nasze przepisy znajdą się w jednej książce kucharskiej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. faszerowana cukinia jest mi dobrze znana :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  35. śliczne babeczki! wesołe i kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  36. no nie, no jakie fajowe wesołe babeczki ;D

    OdpowiedzUsuń
  37. podoba mi się to wszystko *.*

    zapraszam na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  38. jak tu pięknie u Ciebie, jak kolorowo i jak zwykle zdrowo;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wow jak apetycznie i wiosennie,aż samemu chce się coś"pichcić", pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetne babeczki, słodkie i urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  41. urzekła mnie ta cukinia!
    co za fart że dziś jedną kupiłam!
    robię na śniadanie! ;D

    OdpowiedzUsuń