niedziela, 21 kwietnia 2013

WYNIKI KONKURSU

Kochani, bardzo dziękuję za wszystkie nadesłane przepisy! Wybór nie był prosty, bo tak naprawdę każdy pomysł był smaczny i jestem pewna, że warty spróbowania. Nie miałam jednak innego wyjścia i nagrodzić mogłam tylko pięć przepisów. Jesteście ciekawi? Oto zwycięskie przepisy (kolejność przypadkowa):

Łucja: ryż na mleku z makiem i jabłkami w karmelu






Przepis (jedna porcja):
1 torebka ryżu brązowego Britta
0,5 litra mleka
4 - 5 łyżek miodu
2 jabłka
2- 3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
gotowa masa makowa z puszki






Ryż gotujemy ok. 5 min, odcedzamy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy, a następnie dodajemy miód. Zmniejszamy gaz, przekrywamy lekko garnek i gotujemy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu powstania konsystencji przypominającej budyń.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, którą posypujemy cynamonem.

Cukier karmelizujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Wsypujemy jabłka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki długo mieszając.

Przygotowany ryż nakładamy do naczynia i przykrywamy go masą makową i jabłkami, proporcje wedle gustu. Najlepiej podawać od razu,natomiast na zimno jest również bardzo dobre.

Aneta: zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Przepis (jedna duża porcja):
2 torebki ryżu jaśminowego Britta
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 łyżki oleju
1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżki)
3 łyżki startego żółtego sera
pół papryki czerwonej
sól, pieprz, oregano, ostra papryka w proszku
masło do wysmarowania formy

Ugotować ryż. Przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
Cebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć solą, pierzem, oregano i papryką ostrą. Smażyć 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodać odsączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy, wymieszany z 1/2 szkl. wody. Doprawić do smaku.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim ryż, na to kurczaka z kukurydzą w pomidorach i pokrojoną w paski paprykę. Posypać żółtym serem, zapiekać przez ok. 20 minut w 180 stopniach.


Asia: kokosowy ryż z soczewicą i dynią

Przepis (jedna porcja):
1/3 szkl. suchej brązowej soczewicy
1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
1 łyżka masła
1/2 szkl. mleczka kokosowego
1/3 szkl. ryżu jaśminowego Britta
sól, pieprz, curry oraz szczypta cynamonu

Soczewicę ugotować na miękko (ok. 30 minut). Podobnie postąpić z ryżem jaśminowym. Na patelni, podsmażyć dynię z łyżką masła, przyprawić, a kiedy zmięknie dodać mleczko kokosowe. Całość zblendować i połączyć z soczewicą. Podać z ryżem jaśminowym.


Jagoda: ryżowy pudding jogurtowy

Przepis (jedna porcja):
pół szklanki ryżu jaśminowego Britta
szklanka mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
łyżeczka cynamonu
jako dodatek: ulubione świeże owoce

Podgrzewamy mleko z miodem, tak aby było trochę ciepłe. Wtedy dodajemy ryż i jogurt, i gotujemy 25-30 minut, koniecznie co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu blenderujemy, przekładamy na talerzyk/miseczkę, posypujemy cynamonem i wstawiamy na do lodówki do schłodzenia. Podajemy z ulubiony dodatkami, najlepiej świeżymi owocami.


Katasia127: ryżowy serniczek

Przepis:
1 szklanka jogurtu greckiego
4 łyżki mascarpone
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
2 płaskie łyżki cukru zwykłego
3 duże jabłka
2 torebki ryżu jaśminowego Britta

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wystudzić.Jabłka obrać,pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny.Jajka ubić z cukrem,dodać jogurt i mascarpone.Dobrze zmiksować.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,wyłożyć ryż.Następnie jabłka dodać do masy serowej,wymieszać i wylać na ryż.Posypać cynamonem.Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut.


Zwycięzcom serdecznie gratuluję i jednocześnie dziękuję za udział w moim konkursie. Proszę Was również o przysłanie swoich adresów (na który ma zostać wysłana nagroda) na moją skrzynkę mailową. Na Wasze
dane będę czekać przez dwa dni, czyli do 23.04.2013 roku.
Przypomninam, że nagrodą jest zestaw ryżów marki Britta:
Ryż Brązowy, Ryż Jaśminowy, Ryż Parboiled, Ryż Basmati oraz Ryż Dziki.

13 komentarzy:

  1. o rany, wygrałam! bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło :)) gratuluję pozostałym, świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ryżowy serniczek wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie przepisy są ciekawe, ale najbardziej podoba mi się ryżowy serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pyszności! Nie umiałabym wybrać :D Wszystko do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo to był jakiś konkurs? Ciekawie xD

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności !! najbardziej chyba pokusił mnie pierwszy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przegapiłam konkurs?:) gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem bądź czujna! :))

      Usuń
  8. Swietne przepisy ;) brawo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojejka! Tak niezmiernie mi miło Madziu <3

    OdpowiedzUsuń
  10. a cóż to za ciekawostka- sernik z ryżem nie słyszałam o takim połączeniu a jednak jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń