czwartek, 4 kwietnia 2013

nutella .. z fasoli?

Któż z nas nie lubi wyjadać słodkiego, czekoladowego kremu, zwanego Nutellą, prosto ze słoiczka? Wiedziałam, że nie ma osoby, która by tego nie robiła! A co powiecie na małe oszustwo? Będzie tak samo smacznie, słodko i czekoladowo. Różnica jednak jest taka, że będzie zdrowiej i bez cukru. Są chętni?
Nie zrażajcie się składnikami, nie zastanawiajcie się, czy mam rację, po prostu zróbcie taki krem, spróbujcie! Zachwyćcie się smakiem i zajadajcie bez końca, bez najmniejszych wyrzutów. Smarujcie tym kremem kanapki, dodawajcie do owsianki, wyjadajcie łyżeczką albo jak ja - dodajcie do serka wiejskiego. 


serek wiejski z płatkami owsianymi i kremem 'czekoladowym'


Przepis: słodki krem 'czekoladowy' (a'la nutella)
puszka czerwonej fasoli
1/4 szkl (płynnego) miodu
8 (kopiatych) łyżek gorzkiego kakao
Fasolę odsączyć, wyłożyć na sitko i przepłukać chłodną wodą. Wrzucić do blendera, dodać gorzkie kakao, miód i wszystko razem zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy.

85 komentarzy:

  1. Magda... rewelacyjny smak. Jestem zachwycona Bomba!! Na obiad maluchom dam naleśniki z takim kremem. Polecam też ciasto fasolowe mocno czekoladowe z mojego bloga. Smak rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! bardzo się cieszę! mam nadzieję, że maluchom posmakuje taki krem! :))
      a ciasto fasolowe kiedyś robiłam, bardzo je lubię i w sumie to jego smak zainspirował mnie do zrobienia tego kremu :))

      Usuń
  2. jaki fajny pomysł;D oczywiscie, ze jestem chetna;D

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie do zrobienia :) i wcale nie przeraziłam się składnikami ^^ choć to trochę nietypowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta opcja przemawia do mnie bardziej niż ta z awokado, więc czemu nie.? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O takiego jeszcze nie robiłam :) Ale ten z awokado do serka wiejskiego jest świetny, więc ten Twój też na pewno równie przepyszny :) Uwielbiam wyjadać takie kremy, nawet prosto ze słoiczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nienawidzę fasoli, jest wyczuwalna?;D
    Ale kremik pierwsza klasa, wygląda na mocno czekoladowy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niee, jak dla mnie nie czuć jej wcale, inaczej nie porównałabym tego kremu do słodkiego, czekoladowego :D

      Usuń
  7. ooo fasola i krem czekoladowy? muszę spróbowac koniecznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. fasola=krem czekoladowy? musze koniecznie spróbować!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. z fasoli ? wow , ciekawy przepis na kremik ;) w sumie nutelli nie lubię ,ale taki krem chętnie bym spróbowała ;)
    podoba mi się taki miks śniadaniowy ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. "brak wyrzutów sumienia" zdecydowanie do mnie przemówił, więc krem na pewno zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, kiedyś na pewno spróbuje, choć mój ostatni wyczyn z fasolą jakoś mnie do niej nie przekonał. :P

    OdpowiedzUsuń
  12. wypiek z fasoli jakoś mnie nie przekonał, więc nie wiem, jak będzie z takim kremem, ale wiem, że jak Ty polecasz, to muszę wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę się w końcu skusić na takie "nutellowe" szaleństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawa alternatywa dla nutelli:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna alternatywa tego kremu ;)
    Ja jadłam z awokado, również pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialny pomysł! :D
    wypróbuję na 100%! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja niestety przyznam, że jestem z tych osób, które z nutellą na dystans (odkąd w dzieciństwie na raz wsunęłam duży słoik, a biednemu żołądkowi się to nie spodobało) :< ale taki krem wypróbuję! :3

    OdpowiedzUsuń
  18. ten pucharek prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow... Ale odważnie :) co tam, wypröbuję, jeśli smakuje jak wygląda, to musi być nieziemsko pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. fasola to wdzięczny produkt, kto by pomyślał. i fajny sposób na przemycenie warzyw dla tego, kto ich unika ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. z fasoli jeszcze nie widziałam takiego kremu. Widziałam tylko przepisy na nutellę z awokado, ale za awokado nie przepadam, więc nie spróbowałam, ale fasola - koniecznie zapisuję na listę "do wypróbowania"

    OdpowiedzUsuń
  22. słyszałam o słodkościach na bazie fasoli, ciekawe....

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno jest pyszny!:-) chociaż nic nie zastąpi Nutelli:-D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja "oszukana nutelle" robię z daktyli, ale z fasola wydaje się równie ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ja jestem wierna nutelli z daktyli do której nie trzeba już dorzucać żadnego składnika, ale może się skuszę i na tą : ) albo na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  26. Należałam do tych osób, należałam. Z dumą to potwierdzam!

    Fasola... Nie brzmi mi to jakoś podejrzanie, podejrzewam (sic!) nawet, że to musi być doskonałe. Dlatego też przepis zapisuję i już robię zakupową dopiskę: fasola.

    :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie łączyłam fasoli z czekoladą, trzeba spróbować :) .Moja teściowa robi natomiast konfiturę ze śliwek węgierek z czekoladą, jest boska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj nie ma czekolady. jest kakao :)

      Usuń
  28. jednak znalazła się taka osoba ! ;D ale to tylko dlatego, że mam uczulenie na kakao :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam straszny uraz do czerwonej fasoli i dla mnie też niestety odpada :( Ale pomysł intrygujący!

      Usuń
  29. Ojej, ale mi teraz ślinka leci :) super :D

    OdpowiedzUsuń
  30. fasola z czekoladą? szaleństwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  31. O jeny, z fasola i kakao nie mam dobrych wspomnien po ostatniej probie robienia ciasta :D ale twoj krem wyglada zachecajaco i moze kiedys jeszcze sie odwaze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może warto przełamać złą 'fasolową' passę :D

      Usuń
  32. Kuszą mnie te fasolowe słodkości od długiego czasu, a u Ciebie wygląda to tak obłędnie pysznie... no muszę w końcu spróbować! :P

    OdpowiedzUsuń
  33. robię w ciemno!
    wiem że jeśli polecasz to musi być pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  34. Fantastyczny pomysl! Od razu jak wroce z kina lapie mikser i go stworze :3

    OdpowiedzUsuń
  35. O tak! Zdecydowanie wierzę Ci, że ten krem jest pyszny i na 100% wypróbuję, bo nie potrafię się oprzeć słoikowi z czekoladowym kremem! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. No ciekawy pomysł :) ale obawiam się trochę że taki krem mógłby mieć fasolowy posmak.. Czuć tą fasolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jej nie wyczuwam, lubię ciasto fasolowe i teraz również ten krem :) ale oczywiście to wszystko zależy od indywidualnych smaków.

      Usuń
  37. widziałam już raffaello z białej fasoli
    koniecznie wypróbuje bo jestem fanką kremów wszelakich
    właśnie jem raffaello z banana ^^

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda fantastycznie, fasola mnie zaskoczyła :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Skądś to znam, jednak boję się wypróbować. Uwielbiam fasolę ale na słodko mnie przeraża ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciekawy pomysł. Bardzo lubię fasolę, może ten krem byłby lepszy od z awokado :P

    OdpowiedzUsuń
  41. to musi być pyszne! napewno wyprubuję. ;))

    OdpowiedzUsuń
  42. Wow!
    a ja dziś robię domową nutellę...
    Ale mniej zdrową :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Tak właśnie przez myśl mi przeszło, że 'inspirowałaś' się ciastem fasolowym:D ciekawie pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  44. Czaję się i czaję na "coś" na słodko z fasolą, ale ciągle albo zapominam albo jakoś (pewnie mylnie) myślę, że eee...fasola jak to będzie smakować!? Ale kto nie próbuje nowych smaków ten nie wie co dobrego go omija, tak więc muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też miałam lekkie obawy, gdy pierwszy raz eksperymentowałam z fasolą, ale niepotrzebnie jak się okazało :)) w kuchni warto ryzykować!

      Usuń
  45. ojaoja! muszę wypróbować, z nutellą pożegnałam się ze względu na cukier, kalorczyność, ale Twoją wersję na pewno wypróbuję! prezentuje się bardzo fajnie, szczególnie, że mam takie same salaterki! :))

    świetny blog, przypadł mi do gustu ze względu na super pomysły!
    zapraszam do mnie - kropkapeel.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Genialne! Zaraz lecę po fasolę :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Hej :) Od jakiegoś czasu mam problemy z blogiem (posty nie wyświetlają się obserwatorom) i na pewien czas postanowiłam założyć drugiego bloga. Obserwowałaś pierwszego bloga, więc teraz zapraszam Cię na drugiego :) http://justbreeakfast2.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Krem czekoladowy z fasoli? O kurczę, w życiu bym nie pomyślała, że w tym jest fasola :O Będę musiała zrobić, bo bardzo mnie zaintrygowałaś :-) Ale to trochę jak z ciastem marchewkowym. Każdy kto próbuje jest zachwycony i po usłyszeniu, że w tym cieście jest marchewka robi wielkie oczy ;D

    OdpowiedzUsuń
  49. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takich 'komplementów' tu jeszcze nie było! :D

      Usuń
  50. O tak! Jestem wielką fanką Nutelli prosto ze słoika ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. Nadal trochę nie ufam słodkością na fasoli

    OdpowiedzUsuń
  52. Nominowałam Cię Madziu u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Ojej! Co za fanaberyjność <3 sama jednak nie mogę przekonać się do fasoli na słodko... nigdy nie próbowałam i intryguje mnie to bardzo, ale mimo to uważam, że to mała fasolowa dziwność :D

    OdpowiedzUsuń
  54. ja nie lubię nutelli! nie znoszę jej smaku i faktu, że mam chyba uczulenie na orzechy laskowe, bo zawsze kiedy jadłam ten przysmak dziwnie swędział mnie język :( ale założę się, że wszyscy fani nutelli byli by ukontentowani jedząc Twoje śniadanko :)

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  55. Magda, a ją nadal nie umiem przekonać się do serka wiejskiego na słodko.. Ale pokazujesz mi, że warto;)

    OdpowiedzUsuń
  56. jadłam kakaowy omlet z fasoli, więc do takiego smarowidła jestem bardzo przekonana :D

    OdpowiedzUsuń
  57. ciekawy pomysł na zamiennik nutelli :) A twój pucharek to istne cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  58. ja fasolę lubię, choć nie mogę sobie jej wyobrazić na słodko, wierzę na slowo, że smakuje świetnie, bo wygląda obłędnie. Szczególnie w tym pucharku z dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  59. Bardzo fajny przepis.
    Zapraszam do mnie - blog o odchudzaniu, cwiczeniach i zdrowym trybie życia. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  60. serio? :) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  61. Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona tą fasolą, ale całość wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  62. zaintrygowałaś mnie tym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  63. fajny pomysł, deserek wygląda naprawdę smakowicie, pozdrawiam i zapraszam, może obserwujemy?:) A.

    OdpowiedzUsuń
  64. Z każdym dniem wzbogacam się o nowe zastosowanie fasoli! Cudny pomysł z tym kremem;)

    OdpowiedzUsuń
  65. Fasolowego jeszcze nie robiłam! Koniecznie muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  66. Ślinka cieknie..:-)

    OdpowiedzUsuń
  67. Co dodać zamiast miodu, żeby na pewno wyszło dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pokombinować z innym słodzidłem, ale nie gwarantuję, że będzie to równie smaczne, bo sama inaczej nie robiłam, poza tym miód nadaje odpowiedniej konsystencji i słodkiego smaku właśnie :)

      Usuń