wtorek, 1 stycznia 2013

zapiekanka z płatków ryżowych!

Lubię noworoczne poranki. Wstaję dość wcześnie, mimo nocnego świętowania, i chociaż tak naprawdę nic się nie zmieniło, ja czuję zmiany. Chociaż nadal mam kręcone włosy, czajnik jest na swoim miejscu, a za oknem te same widoki - mam wewnętrzną ochotę na coś nowego. Jest spokojnie i leniwie. Noworoczny poranek pachnie nowością i świeżością. Nowy Rok, więc i od razu zupełnie nowe smaki. Zapiekanka z płatków ryżowych. Kakaowy krem z awokado. Jest pysznie, naprawdę pysznie!


zapiekanka z płatków ryżowych z kakaowym kremem z awokado

Przepis (jedna porcja)
1/2 szkl płatków ryżowych firmy Halina
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka stewi
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 białko jajka
szczypta proszku do pieczenia
Płatki ryżowe wymieszać ze stewią, zalać mlekiem i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Białko jajka wymieszać z jogurtem naturalnym i proszkiem do pieczenia. Połączyć z płatkami ryżowymi; przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 20-30 minut, w 180 stopniach (termoobieg). (+ krem z awokado, czyli zmiksowane awokado z kakao i odrobiną stewi)

44 komentarze:

  1. Pyszne śniadanie na powitanie nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u Ciebie zawsze jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez zawsze wstaje rano w noworoczny poranek, co mnie zawsze bardzo dziwi... ;) ale to chyba ten nowy rok mnie tak motywuje i nowe postanowienia ;)
    pierwszy raz widze zapiekanke z platkow ryzowych, musiala byc pyszna z tym kremem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię ostatnie zdjęcie. (;

    OdpowiedzUsuń
  5. No i mamy <# Cudnie wygląda, a jak smakuje, co nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z nowym rokiem nowe przepisy:)
    wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, tak to warto zacząć nowy rok!
    A jak smakują płatki ryżowe, jakoś specyficznie, delikatnie? :)
    p.s. masz fajnie, ja bym chciała czuć jakąś zmianę. jedyne co czuje, to chęć do lepszego roku, mimo że poprzedni nie był taki zły. Ale jak ja bym chciała poczuć magię sylwestra! (taką jak w Sylwestrze w Nowym Jorku, o taak ;D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku odrobinę przypominają ryż, ale są dużo bardziej kremowe i delikatne :)

      Usuń
  8. Pięknie się prezentuje, super śniadanie na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wpadłabym na upieczenie płatków ryżowym. ^^"

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł z ta zapiekanką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne śniadanie w nowy rok. Co to oznacza? Że wszystkie inne, przez cały rok będą tak samo wspaniałe :) Koniecznie do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie przestaniesz zaskakiwać mnie swoimi pomysłami śniadaniowymi;)
    szczęśliwego 2013 roku;*

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł genialny. Nic dodać, nic ująć. :)
    Też czuje jakąś świeżość w powietrzu i niesamowitą ulgę po poprzednim roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam , jakie obłedne śniadanko , pychotka ! wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  15. Awokado już od dawna mam w planach wypróbować... Jakoś nie było okazji chyba. W końcu się do tego zabiorę!

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bosko *.* nie próbowałam tego kremu, będę musiała kiedyś zrobić...hm

    OdpowiedzUsuń
  17. dzisiaj spokój i lenistwo, a od jutra wkręcamy się znowu w życie i to jeszcze intensywniej!:D
    już się u whiness przed chwilą zachwycałam tą zapiekanką, ale to tak genialny pomysł, że muszę i u Ciebie się powtórzyć:D

    OdpowiedzUsuń
  18. jakie pyszności. *.* mogę trochę? :D

    OdpowiedzUsuń
  19. W końcu się skusiłaś na awokado! Super śniadanie :)
    Oby ten Nowy Rok był cudowny, wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pysznie!
    jeszcze nie próbowałam awokado choć wiele dobrego czytałam o tym czekoladowym kremie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. pysznie u Ciebie już od samego rana:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Prezentuje się cudownie :) Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dobra jesteś! Ja noworocznych poranków nie znoszę :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaka cudna zapiekanka :D nie lubię noworocznych poranków, czuję się taka zmęczona.

    OdpowiedzUsuń
  25. Sama nazwa zapiekanki z płatków ryzowych... doprowadza mnie do slinotoku, a co dopiero po zdjęciach!
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  26. U Ciebie znów coś nowego:) ale ten krem znam- pychota!

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj, tak! Naprawdę pysznie u Ciebie! Dobrego Nowego Roku!;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Poczęstowałam się właśnie :D Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm ale to smakowicie wygląda ! :d
    W wolnej chwili zapraszam do mnie jeśli blog się spodoba zapraszam do obserwacji. ♥

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzień numer jeden i smak równie pierwszorzędny :) Pozdrawiam i życzę inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pychotka pychotka! Mimo, że apetytu brak po sylwestrze to coś takiego mogłabym zjeść ;)Spełnienia marzeń w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  33. Pomyślności w Nowym Roku!
    (coś mi się widzi, że awokado będzie teraz rządzić!)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kusisz nowymi smakami, pysznie!
    Pięknego i magicznego Nowego Roku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Fajny pomysł, muszę spróbować wykorzystać płatki ryżowe w ten sposób :) I ten krem kakaowy z awokado, też zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń