czwartek, 29 listopada 2012

piętrowa kanapka!

"piętrowa" kanapka z serkiem śmietankowo-pierniczkowym i mandarynką

Przepis (jedna porcja):
3 kromki chleba (u mnie słonecznikowy)
2 łyżki serka śmietankowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
mandarynka
Serek śmietankowy wymieszać z przyprawą do piernika i cynamonem. Mandarynkę obrać i podzielić. Na talerzu położyć pierwszą kromkę posmarować serkiem, ułożyć na niej 1/2 kawałków mandarynki; przykryć drugą kromką i powtórzyć czynność z serkiem i mandarynką. Na wierzch położyć ostatnią, trzecią kromkę.

poniedziałek, 26 listopada 2012

kakaowy serniczek gryczany


 kakaowy serniczek gryczany z jabłkiem i żurawiną

Przepis (jedna porcja):
50g kaszy gryczanej firmy Halina
1/2 szkl serka śmietankowego
(lub twarożku)
1 (płaska) łyżka stewi
1 łyżka kakao
jajko (osobno białko i żółtko)
szczypta proszku do pieczenia
1 (płaska) łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąka pszennej pełnoziarnistej
1/2 jabłka
garść suszonej żurawiny
Kaszę gryczaną ugotować; zmiksować. Dodać serek śmietankowy, stewię, kakao, ponownie zmiksować na gładką masę; powtórzyć czynność z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną pełnoziarnistą. Białko jajka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą gryczaną. Do naczynia żaroodpornego przelać 1/3 masy, wkroić jabłko, zalać resztą ciasta; posypać suszoną żurawiną. Wstawić do piekarnika, piec ok30 minut w 180 stopniach. 

niedziela, 25 listopada 2012

makowe placuszki z manny!

Niedziela, a ja nastawiam budzik. Dziwne? Dziwne. Chociaż patrząc na ilość materiału do nauczenia i stos tekstów do przeczytania, leżących na moim biurku - to całkiem naturalne. Normalne. Mimo braku chociażby najmniejszych chęci - podnoszę się z łóżka. Oczywiście proces ten trwa dobrych kilkanaście minut. To wcale nie jest takie proste. Schodzę do kuchni, wstawiam wodę na kawę, przypominam sobie, że dzisiaj na śniadanie planowałam zrobienie placuszków - wiecie, że od razu mi lepiej? Tak, dzisiaj placuszki. Z kaszy manny. Na zakończenie tygodniowej akcji. Nawet nie wiem, kiedy minęły te wszystkie dni. Pyszne poranki z kaszą manną, codziennie coś innego, nigdy nie była to wersja tradycyjna tego produktu - tak, jak obiecałam. Mam nadzieję, że i Wam podobały się wszystkie przepisy. Liczę również na to, że parę osób przekonało się do kaszy manny; zobaczyło, jak wiele potraw można z niej przyrządzić.

makowe placuszki z kaszy manny z jabłkiem; serek wiejski z suszoną żurawiną

Przepis (jedna porcja):
inpiracja
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki żytniej
jajko (osobno żółtko i białko)
2/3 szkl mleka
1 (płaska) łyżka stewi
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
2 łyżki maku
Kaszę mannę zalać mlekiem, posłodzić stewią, zagotować; trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawić na moment, do wystudzenia. Dodać żółtko, mak, proszek do pieczenia i sodę. W osobnej miseczce ubić białko na sztywną pianę; delikatnie połączyć z kaszą. Placki smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej (oliwą z oliwek) patelni, aż do zarumienienia.

Na sam koniec podsumowanie tygodniowej akcji "Kasza manna":
poniedziałek-ciasto z kaszy manny 

Ciekawa jestem, jakie są Wasze wrażenia i opinie na temat tej akcji?
Podobała się Wam? Co powiecie na podobne akcje w przyszłości?

sobota, 24 listopada 2012

naleśniki z kaszy manny!

Dzisiaj śniadanie na obiad/obiad na śniadanie; jak kto woli. A wszystko przez to, że wczoraj wzięłam udział w kolejnej edycji Nocy Reklamożerców. Było świetnie! Ciekawe reklamy, które doprowadzały do śmiechu i bólu brzucha; były jednak też takie, które dawały sporo do myślenia. W przerwach konkursy, poczęstunek, muzyka. Już wcześniej słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tego maratonu reklam, cieszę się więc, że w końcu sama mogłam w nim uczestniczyć. Wspaniała zabawa, szczerze polecam!



naleśniki z kaszy manny z twarożkiem, musem jabłkowym, żurawiną i kokosem

Przepis (na 3 naleśniki):
inspiracja
CIASTO:
5 łyżek kaszy manny
2/3 szkl mleka
jajko
szczypta soli
1 (płaska) łyżka stewi
NADZIENIE:
twaróg
mus jabłkowy
suszona żurawina+ kokos (do posypania)
Jajko wbić do miski, porządnie roztrzepać. Połączyć z mlekiem. Wsypać kaszę, stewię i sól. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Przygotować nadzienie - twaróg zmiksować z musem jabłkowym, dodać żurawinę; wymieszać. Gdy ciasto będzie gotowe - wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną (można delikatnie natłuścić oliwą z oliwek) patelnię i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowego naleśnika zsunąć na talerz. Powtarzać czynność z resztą masy. Gotowe naleśniki wyłożyć nadzieniem i zawinąć. Posypać kokosem.

piątek, 23 listopada 2012

owsiane batoniki, dyniowe scones i muffiny z oliwkami!

Wszystko poszło dobrze, więc mogę się chwalić! W tym tygodniu na mojej uczelni, tj. na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie, odbywają się Dni E-biznesu; wczorajsze wykłady/prezentacje dotyczyły tematu blogosfery. Nasza akcja UekGotuje została zaproszona do wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu miałyśmy własne stoisko i poczęstunek dla wszystkich uczestników. To właśnie na tę okazję powstały wszystkie smakołyki wczoraj w kuchni. Razem z Dominiką i Kasią spędziłyśmy naprawdę miło czas, a przygotowane przez nas smakołyki wszystkim smakowały, co sprawiło nam dodatkową przyjemność.


Owsiane batoniki bananowo-jabłkowe
(blaszka o wymiarach 34x44)
1 banan
1 szkl musu jabłkowego
3 szkl płatków owsianych
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl pestek słonecznika
1/2 szkl maku
1 szkl miodu
Banany obrać i zrobić z nich papkę za pomocą blendera lub widelca. Płatki, pestki słonecznika i mak prażyć przez kilka minut na suchej patelni, aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do miski, dodać otręby, papkę bananową, mus jabłkowy i miód (miód musi być płynny). Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ugnieść i wyrównać mieszankę. Piec w 200°C przez 30 min. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić.

Scones dyniowe
(przepis na ok. 10 sztuk)
inspiracja
150g mąki pszennej
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl startej dyni
1/2 szkl pestek słonecznika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać. Dodać masło, cukier i szybko posiekać nożem następnie rozcierać przez chwilę palcami. Wlać maślankę, dodać startą dynię i pestki słonecznika. Wymieszać składniki i ugniatać, aż powstanie dość sztywne ciasto. Formować kule, lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż będą lekko zrumienione.

Muffiny z zielonymi oliwkami (przepis na ok. 12 dużych sztuk lub 24 małych)
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
2 jajka
1 szkl mleka
1 łyżeczka soli
3 łyżki oregano
zielone oliwki
W jednej misce łączyć suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej wymieszać mokre - mleko, jajka i masło. Połączyć ze sobą. Przełożyć ciasto do foremek na muffiny do 3/4 wysokości, na środku położyć oliwkę. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

środa, 21 listopada 2012

kakowo-cynamonowa legumina!

kakowo-cynamonowa legumina z kaszy manny z jabłkiem

Przepis (jedna porcja):
inspiracja 
4 łyżki kaszy manny
3/4 szkl mleka + 1/4 szkl wody
1 łyżka stewi (plaska)
jajko
3 łyżki musu jabłkowego
+ plasterki jabłka do dekoracji
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy razem ze stewią. Dodajemy zawiesinę z kaszy manny i gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy cynamon i kakao, intensywnie mieszamy, dodajemy mus, studzimy, dodajemy żółtko i ponownie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do manny. Do pucharków wlewamy leguminę i dekorujemy dodatkowymi plastrami jabłek.

poniedziałek, 19 listopada 2012

kakaowe ciasto z kaszy manny!

Pewnie się zastanawiacie, co to za akcja? Kto z Was nie zna kaszy manny? Chyba nie ma takiej osoby; ale pewnie większość z Was jada ją jedynie w tradycyjnej wersji, która, mimo że jest bardzo smaczna, z czasem może się znudzić. Dlatego razem z whiness postanowiłyśmy zmierzyć się z pewnego rodzaju wyzwaniem. Przez cały ten tydzień głównym składnikiem naszych śniadań będzie kasza manna. Nie zamierzamy jednak podawać jej w wersji tradycyjnej. Jesteście ciekawi efektów? Zapraszam więc do śledzenia naszych rozmaitych potraw. U mnie, na początek tygodnia, ciasto z kaszy manny. Z pyszną polewą.


    
 kakaowe ciasto z kaszy manny z polewą owoce leśne; kawa z mlekiem

Przepis (jedna porcja):
inspiracja
ciasto:
3 łyżki kaszy manny
3/4 szkl mleka + 1/4 szkl wody
1 łyżka kakao
2 łyżeczki stewi
jajko
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
2 łyżki serka śmietankowego
2 łyżki dżemu niskosłodzonego owoce leśne
2 łyżki jogurtu naturalnego
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy kaszę mannę, stewie i kakao. Zagotowujemy. Trzymamy na ogniu, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko, mąkę i proszek do pieczenia; miksujemy. W osobnej miseczce mieszamy serek śmietankowym z dżemem. Naczynie żaroodporne/foremkę obsypujemy delikatnie mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 40-50 minut. Gotowe ciasto możemy wyłożyć na talerzyk i polać wcześniej przygotowaną polewą.

niedziela, 18 listopada 2012

pieczony kuskus pierniczkowy!


pieczony kuskus pierniczkowy z pomarańczą i rodzynkami

Przepis (jedna porcja):
7-8 łyżek suchej kaszki kuskus firmy Halina
pomarańcza
jajko
1/2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżki stewi
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście rodzynek
Zagotować wodę. Kaszkę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawę do piernika i stewię; zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5-7 minut. Do gotowej kaszki wbić jajko, wsypać proszek do pieczenia i garść rodzynek; porządnie wymieszać. Pomarańczę obrać, podzielić na kawałki. Połowę pomarańczy ułożyć na dnie naczynka żaroodpornego, wyłożyć kaszkę kuskus. Udekorować pozostałą częścią owocu i rodzynkami. Wstawić do piekarnika. Piec ok30 minut w 200 stopniach.

sobota, 17 listopada 2012

domowy chlebek owsiany!

Wczorajszy wieczór jak najbardziej udany! Drugie krakowskie spotkanie blogerów; miło było móc się tam znaleźć! Razem z Dominiką (nasza trzecia koleżanka, Kasia, niestety nie mogła nam towarzyszyć) reprezentowałyśmy nie tylko własne blogi, ale przede wszystkim naszą wspólną akcję UekGotuje!
Sympatyczni ludzie, wspaniała atmosfera, wygrany bilet do teatru (!!!); i muszę się pochwalić, że wszystkie nasze ciastka zostały zjedzone ze smakiem! Poniżej możecie zobaczyć kilka zdjęć z wczorajszego spotkania.



domowy chlebek owsiany z jabłkiem, pomarańczą, orzechami włoskimi i cynamonem

Przepis na chlebek:
300g otrąb owsianych i żytnich (pół na pół)
500ml jogurtu naturalnego
4 jajka (osobno białko i żółtko)
1szkl pestek słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę. Resztę składników wsypać do miski i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą. Przełożyć do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem). Piec przez godzinę w 200 stopniach (termoobieg).

środa, 14 listopada 2012

orzechowo-bananowe grzanki!

Ostatnie dwa poranki pełne niespodzianek. Albo nieprzyjazny człowiek na drodze albo psy wyskakujące zza ogrodzenia. Oby dzisiaj nikt, oby dzisiaj nic! A statystyka to zdecydowanie nie jest mój ulubiony przedmiot. 

wieloziarniste grzanki z twarożkiem orzechowym i bananem;
koktajl (jogurt naturalny, banan, jabłko, przyprawa do piernika, siemię lniane)

wtorek, 13 listopada 2012

kokos i cytryna w owsiance!

Ostatnio wyjątkowo ciężko jest mi się podnieść z łóżka. Sytuację ratuje dopiero filiżanka kawy. Ale co, jeśli to za mało? Potrzebne orzeźwienie, z drugiej strony coś ciepłego, bo nawet szlafrok w takie poranki wydaje się zbyt cienki. Jeszcze chwila zanim wyjdę z domu, jeszcze kolejna dawka kofeiny, jeszcze mail, jeszcze parę dźwięków, ostatnie spojrzenie na wygodne łóżko, które kusi.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kYsgY8Gmj0Y#!


cytrynowa owsianka z serkiem wiejskim, jabłkiem i wiórkami kokosowymi

poniedziałek, 12 listopada 2012

bananowe placuszki!




bananowe placuszki (podane) z jogurtem naturalnym, prażonymi wiórkami kokosowymi i migdałami; kawa z mlekiem (inspiracja)

W ciągu ostatniego weekendu zostałam kilka razy otagowana do zabawy "Liebster Blog"; wszystkim bardzo dziękuję, to naprawdę mile wyróżnienie. Nadszedł czas, aby odpowiedzieć na pytania!
Pytania od whiness oraz Dietetycznie. Moja rzeczywistość. oraz kate:
1) Ulubiona słodycz?
Wszystko, co domowe. Słodkie placuszki na śniadanie, poranna owsianka, słodycz ciasta do popołudniowej kawy.
2) Idealne śniadanie?
Nie ważne co, ważne z kim. Śniadanie jedzone z najbliższymi, przy wspólnym stole, bez pospiechu.
3) Czy była jakaś potrawa, owoc, warzywo, którego nie znosiłaś w dzieciństwie, a teraz się nią zajadasz?
Oj, i to nie jedna! Szpinak, oliwki, sery pleśniowe, kasza gryczana.
4) Czego byś nigdy nie zjadła?
Czegoś, czego składniki nie są mi znane. Nie chciałabym, po zjedzeniu, usłyszeć, ze dana potrawa zrobiona była ... na przykład z robaków!
5) Najgorsza rzecz, jaką jadłaś?
Ooo, takich okropnych też było mnóstwo, ciężko się zdecydować. Ale jedną z gorszych był mój eksperyment z kaszą gryczaną, twarogiem i cebulą...
6) Ulubiony film lub serial?
Z seriali na pierwszym miejscu Pretty Little Liars. Jeśli chodzi o filmy: "Siedem dusz", "Nietykalni".
7) Najbardziej szalona rzecz, jaka zrobiłaś?
Niech to lepiej pozostanie słodką tajemnica!
8) Ulubione dzień tygodnia?
Zdecydowanie jest to sobota.
9) Ulubiona pora roku?
Lato i zima; ze skrajności w skrajność.
10) Jakie masz plany na ten weekend?
Oj, do weekendu tak daleko. Relaks przede wszystkim!
11) Jedno z Twoich marzeń?
Podobno marzeń lepiej nie wypowiadać na głos.

Pytania od krokdoczescia:
1) Twoja definicja szczęścia?
Dla mnie szczęście to drugi człowiek, który jest obok i sprawia, ze się uśmiecham.
2) Filmy, które polecasz?
"Siedem dusz", Nietykalni", "Nieproszeni goście", "Dziewczyna z tatuażem".
3) Ulubione książki?
"Weronika postanawia umrzeć, "Tato", "Malowany dom".
4) Co sprawia, że się uśmiechasz?
Staram się cieszyć z nawet najmniejszych drobnostek. Promienie słońca, śpiew ptaków, mruczący kot na kolanach, zapach cynamonu i świeżo upieczonego ciasta. Rozmowa z bliska osoba. Spacer w świetle gwiazd. Deszcz i kalosze na nogach, dzięki którym można wskakiwać do kałuż.
5) Na co poświęcasz swój wolny czas?
Gotowanie/pieczenie, czytanie książek, spotkania ze znajomymi, wypady do kina, ulubiony serial.
6) Twoje motto życiowe?
"Zawsze trzeba po­dej­mo­wać ryzyko. Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć nies­podzian­ki, jakie niesie nam los."
7) Co zabrałabyś ze sobą na bezludną wyspę? 
Pytanie raczej powinno brzmieć kogo!
8) Co nosisz zawsze ze sobą w torebce?
A czego ja tam nie nosze, haha. Klucze, notes, kosmetyczka, grzebień, gumy do żucia, (zazwyczaj) kilogramy notatek, lusterko, drugie śniadanie, butelka wody mineralnej.
9)Sposób na zły dzień?
Koc, dobra książka i duży kubek gorącego kakao.

Pytania od Martuli:
1) Czy zmieniałabyś coś w swoim teraźniejszym życiu?
Jest kilka takich rzeczy, ale z dnia na dzień coraz mniej.
2) Ulubiony posiłek?
Śniadanie oczywiście!
3) Ulubiona pora dnia?
Poranek i wieczór.
4) Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa?
Pieczenie ciast z babcia.
5) Co chciałabyś robić w przyszłości?
Kilka pomysłów/planów mam, ale wole o nich nie pisać, żeby nie zapeszyć.
6) Hobby? Pasje? Zainteresowania?
Gotowanie przede wszystkim.
7) Najważniejsza osoba w Twoim życiu to..?
Jest w moim sercu.
8) Ulubiona potrawa?
Wszelkie wariacje na temat owsianki, makarony, naleśniki. Sporo tego!
9) Byłaś, w dzieciństwie, typem rozrabiaka czy spokojnym dzieckiem?
Rozrabiaka!
10) Jak spędziłabyś wymarzone wakacje?
Słońce, plaza, morze - tyle do wakacyjnego szczęścia mi wystarczy.
11) Ulubiona słodycz?
Wszystko, co domowe. Słodkie placuszki na śniadanie, poranna owsianka, słodycz ciasta do popołudniowej kawy.

Pytania od kuchcikOla:
1. Jak książka wywarła na Tobie największe wrażenie?
"Weronika postanawia umrzeć", "Dzieci z Dworca ZOO"
2. Ulubione ciasto?
Szarlotka mojej mamy.
3. Czego najbardziej się boisz?
Samej siebie.
4. Co skłoniło Cię do założenia bloga?
Pasja gotowanie, chęć dzielenia się tym z innymi.
5. Kto jest dla Ciebie kulinarnym autorytetem?
Sophie Dahl.
6. Jaką potrawę/deser zrobiłaś sama po raz pierwszy w kuchni?
Jajecznica chyba.
7. Ulubiony kolor na paznokciach to...
Wszystkie kolory tęczy!
8. Jaką kuchnię preferujesz? (włoską, chińską, itp.)
Lubie rożne eksperymenty w kuchni; nie mam konkretnej ulubionej.
9. Od czego zaczynasz swój dzień?
Od śniadania! Oraz kubka kawy.
10. Piosenka, której mogłabym słuchać codziennie to...
Jest sporo takich piosenek, ciężko mi wybrać jedna.
11. Jakie jest Twoje życiowe motto?
"Zawsze trzeba po­dej­mo­wać ryzyko. Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć nies­podzian­ki, jakie niesie nam los."

W zabawie chyba już większość osób wzięło udział, dlatego zapraszam wszystkich, którzy jeszcze tego nie robili, a maja na to ochotę.

Nie uważacie, ze mojemu kotu jest stanowczo za dobrze?


niedziela, 11 listopada 2012

pudding chlebowy a'la Rogal Marciński!

Dzisiaj również i u mnie śniadanie a'la Rogal Marciński - dzisiejszy dzień trzeba odpowiednio uczcić.
Znowu duet, znowu eksperyment! Ale powiem Wam w tajemnicy, że wspólne kucharzenie z whiness zawsze kończy się sukcesem. Brak internetu nie pozwolił mi na natychmiastowe dodanie wpisu i zdjęcia śniadania; pozwolił mi za to na poranny spacer, zebranie żółto-pomarańczowego bukietu z liści i kilku kasztanów.

pudding chlebowy z jabłkiem, orzechami, rodzynkami, figami, skórką pomarańczy i śmietanką

środa, 7 listopada 2012

pieczony naleśnik!

A wiecie jaki dzisiaj jest dzień? Dzień Zdrowego Śniadania! W Europie obchodzony od kilku lat, w Polsce to dopiero początki. Ta akcja ma na celu uświadomienie wszystkim ludziom, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie! Tak więc dzisiaj jest powód do świętowania! Szczególnie dla nas, miłośników śniadań, którzy celebrują je każdego dnia. Banan i kokos. W naleśniku. Ale nie takim zwykłym, nie takim, jak na co dzień! W końcu taka okazja nie zdarza się każdego dnia, trzeba ją odpowiednio uczcić. Odpowiednio smacznie. (inspiracja znaleziona u Kaś) Eksperymentujemy z whiness i po raz kolejny to rozkosz dla podniebienia!


pieczone naleśniki z bananem i wiórkami kokosowymi; kawa z mlekiem

wtorek, 6 listopada 2012

chlebek bananowy!

W domu w końcu pojawiły się banany i trzeba było je jakoś wykorzystać. "Co by tu ... już wiem!". Z tym wypiekiem długo zwlekałam, przepis od dawna miałam i znałam, ale jakoś ciągle się nie składało. 


chlebek bananowy z migdałami i rodzynkami

Przepis (jedna porcja):
1 banan
1 jajko
1/2 szkl mąki pszennej (pełnoziarnistej)
1/3 szkl jogurtu naturalnego
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
garść rodzynek
garść migdałów
Banana rozgnieść widelcem, dodać resztę składników i porządnie wymieszać. Gotową masę przelać do naczynia i piec przez 30 minut w 200 stopniach.

poniedziałek, 5 listopada 2012

sezamowy krem owsiany!

Pada deszcz, a mi się to bardzo nie podoba. Nie lubię deszczu; deszcz jest zły.  Jak dobrze, że na wycieraczce czekają kalosze; z nimi kałuże nie są mi straszne. Mimo tego najchętniej nie wychodziłabym dzisiaj spod koca; wzięłabym przykład z mojego kota, który się dzisiaj zbuntował i na zewnątrz wyjątkowo nie wychodzi; dzisiaj wybrał kanapę, stos poduszek i zielony, polarowy koc. A może by tak ... ? Nie, nie! Koniec wolnego, czas wrócić na uczelnię. http://www.youtube.com/watchv=eZn2_j4747Q&feature=relmfu


Nad dzisiejszym śniadaniem długo się zastanawiałam; miałam ochotę na wszystko i na nic. Czasem zbyt duża ilość pomysłów w głowie nie jest dobra. Chociaż czasem to właśnie wtedy powstają najlepsze pomysły ...

 sezamowo-cynamonowy krem owsiany z jabłkiem, rodzynkami i orzechami nerkowca 

Przepis (jedna porcja):
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych marki Halina
1 szklanka mleka + 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki sezamu
1 jabłko
garść rodzynek
garść orzechów nerkowca
Mleko i wodę wlać do rondelka, wsypać płatki, sezam, cynamon i połowę (obranego, pokrojonego w plasterki) jabłka. Zagotować; trzymać na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji.
Zdjąć z ognia i porządnie zmiksować/zblendować. Drugą połowę jabłka pokroić w plasterki, ułożyć na dnie szklanki/miseczki; przelać gotowy krem owsiany, wierzch posypać rodzynkami i orzechami nerkowca.

niedziela, 4 listopada 2012

miodowy ryż z jogurtem i zielonym musem!


miodowo-mleczny ryż z jogurtem naturalnym i musem kiwi-mięta

Przepis (jedna porcja):
100g naturalnego ryżu brązowego marki Halina
1 łyżka miodu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
MUS:
3 średnie kiwi
5 łyżek syropu miętowego
DODATKOWO:
jogurt naturalny
Mleko i wodę zagotować. Dodać miód; wsypać ryż; trzymać na małym ogniu ok.30minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. W tym czasie obrać kiwi, pokroić na kawałki, zblendować. Dodać syrop miętowy i porządnie wymieszać. Gotowy ryż wyłożyć na talerz. Polać jogurtem naturalnym i musem.

sobota, 3 listopada 2012

zapiekany budyń!

Są takie smaki, które wyjątkowo mocno zapadają w pamięci podniebienia. Takie smaki, do których się wraca. Przy okazji przywołują wspomnienia i to jest w nich właśnie najlepsze. (inspiracja)


zapiekany budyń jabłkowo-cynamonowy z suszonymi owocami (śliwki, morele, żurawina)

piątek, 2 listopada 2012

Podsumowanie akcji "Figa (nie tylko) z makiem!"

Czas na podsumowanie akcji "Figa (nie tylko) z makiem!".
Chciałam serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli w niej udział; przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak dużego zainteresowania. Każdy przepis jest wyjątkowy i bardzo smaczny; ich zbiór to istna kopalnia figowych pomysłów!