niedziela, 21 października 2012

omlet z gruszką!

Leniwa sobota oznacza zawsze dość pracowitą niedzielę. Stos notatek, kilka tekstów do przeczytania, powtórka trybu rozkazującego w języku niemieckim i nieszczęsna fonetyka. To wszystko czeka na mnie, w pokoju, na biurku. Dlatego robię pyszne śniadanie, pozwalam sobie na jeszcze chwilę lenistwa w trakcie jedzenia, robię kawę, jedną, drugą i zabieram się do pracy.



omlet biszkoptowy z gruszką, kakao, cynamonem i imbirem (podany na gruszkowym musie)

57 komentarzy:

  1. Zgadzam się z pierwszym zdaniem... ;c
    Taki omlet jest wart jeszcze kilku chwil lenistwa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne śniadanie potrafi być prawdziwą motywacją do działania. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na biurku też stos papierów do ogarnięcia czeka.. chętnie rzucę je w kąt w zamian za takiego omleta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jak pysznie wygląda :) w dodatku z gruszką !

    OdpowiedzUsuń
  5. Omlet biszkoptowy to mój bezkonkurencyjny faworyt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka sama niedziela mnie czeka, już niestety po śniadaniu i nie ma wymówek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Omlet biszkoptowy to mój bezkonkurencyjny faworyt! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle jestem oczarowana Twoim śniadaniem! Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne zdjęcia ,omleick wyszedł przepysznie ! od razu nabiera się ochoty do pracy po takim śniadaniu ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny omlecik! może by tak przeciągnąć sobotę na niedzielę i się jeszcze troszkę poobijać:))

    OdpowiedzUsuń
  11. pierwszy raz w życiu coś takiego widzę, wygląda obłednie. Czy mogę prosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też w końcu muszę się wziąć za naukę.:D

    Omlet musiał być bardzo smaczny.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też chcę takiego omleta? Zrobisz mi?

    OdpowiedzUsuń
  14. składniki na 2 małe lub 1 większy (jak u mnie) omlet
    2 jajka
    2 (kopiate) łyżki mąki pełnoziarnistej
    łyżka kakao
    łyżeczka cynamonu
    szczypta imbiru
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka
    łyżka cukru trzcinowego
    gruszka

    Mleko wymieszać z 1 żółtkiem i 1 całym jajkem. Mąkę ze szczyptą soli i cukrem wymieszać i wlać do niej mleko z jajkami. Zmiksować i odstawić na ok. 20 minut. Gruszkę pokroić w plastry.
    Pozostałe białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię (można smażyć na teflonowej lub wysmarować lekko patelnię oliwą z oliwek) wlać ciasto i ułożyć na nim krążki gruszki. Smażyć powoli z obu stron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *do ciasta oczywiście dodać jeszcze proszek do pieczenia, kakao, cynamon i imbir (zapomniałam napisać, przepraszam)

      Usuń
  15. Pyszne śniadanko. ! :) Powodzenia z nauką. :P

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję ślicznie, na pewno zrobię już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie też masa nauki. :(
    Cudowny omlet. <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszotka! Jejku jak ja nienawidzę tego momentu, kiedy wstaje rano (stosunkowo rano :D) w niedziele i z paniką w oczach zastanawiam się, czemu nie zrobiłam wcześniej tego wszystkiego co miałam zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Hahaha, znam to: jeszcze tylko upiekę babeczki, zrobię kawę i już, już siadam;) Taki omlet na pewno doda Ci sił:)

    OdpowiedzUsuń
  20. o tak,leniwa sobota= pracowita niedziela ;) ale lepiej zabrać się za to teraz niż o 22 przypomnieć sobie o sprawdzianie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po takim śniadaniu, nauka na pewno nie będzie stanowiła problemu :*

    OdpowiedzUsuń
  22. Suuuper:) Widziałam przepis wyżej w komentarzach... zrobię jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie niedziela też zapowiada się bardzo pracowicie :O

    OdpowiedzUsuń
  24. wow świetny omlet aż sobie wypróbują :D
    a u mnie niedziela leeeeniwa bo na jutro nie mam nic do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Co do niemieckiego-oglądam Good Bye Lń enin(recenzje muszę napisać xD) zamiast pisać rzeczoną recenzję. Cóż xD I zamiast recenzji wychodzi mi opinia historyczna na temat tła wydarzen historycznych auf Deutsch.

    Jakieee mega śniadanko ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie byłam dobra w pisaniu recenzji! ;O
      a pewnie mnie to kiedyś dopadnie na tej filologii, zgłoszę się o rady do Ciebie, haha :D

      Usuń
  26. Jaki cudny ten Twój omlet! :) Następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam mam mnostwo orzechow wloskich, zeby tylko znalezc kogos kto by je chetnie luskal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach, tak, przydałby się ktoś taki!:))

      Usuń
  28. Wspaniały! Ja tą piękną słoneczną niedziele rozpoczęłam dwoma bananami ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. jak to pięknie wygląda!! ;)
    też muszę się zaraz brać za notatki;/ bleee

    OdpowiedzUsuń
  30. cudownee ;) mnie dziś czeka to samo..

    OdpowiedzUsuń
  31. mam dziś to samo.. nauka.. pyszny omlet ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. hi! i hope we can follow each others blog :)))


    http://awallflowersjournal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudownie wygląda ten omlet! :) Nie robiłam jeszcze z owocami, czas najwyższy to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda fantastycznie *.* po takim omlecie nawet niemiecki pójdzie jak po maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  35. takie orzechy kojarzą mi się z dziadkiem :) siedzieliśmy razem całe wieczory jedliśmy orzechy...oczywiście dziadek łupał :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Madziu, omlet pierwsza klasa! Wspaniałości śniadaniowe! Gratuluję wygranej!!!;) Pozdrawiam i korzystaj z pogody, bo Kraków aż tętni ostatnio cudną pogodą!;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jak ty to robisz ,że wchodzą ci takie idealne..;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dieser vollkorn Kuchen mit Birnen sieht super lecker aus! I mag es sehr! kisses chris

    OdpowiedzUsuń
  39. Po takim śniadaniu sił do nauki nie powinno zabraknąć:)Wprawdzie juz pora wieczorowa, ale narobiłaś mi ochoty na taki omlecik:D

    OdpowiedzUsuń
  40. ten omlet to istne cudo, bardzo do mnie przemawia<3

    OdpowiedzUsuń
  41. Zrobiłam się głodna !
    Apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  42. Uuuuu pracowita niedziela była. U mnie tylko książka do angielskiego była molestowana. :]

    OdpowiedzUsuń
  43. ogólnie weekendy maja służyć odpoczynkowi, a ktoś zawsze tak dowali.. Bo skoro mamy wolne, to przecież nie możemy poczuć się zbyt wolni, nie? ;)

    omlet boskii :D

    OdpowiedzUsuń
  44. zawsze jak próbuję zrobić taki puszysty omlet biszkoptowy, na początku pięknie rośnie i puchnie, ale po przewróceniu na drugą stronę robi się płaski i cały efekt znika. Co robię źle?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a z jakich proporcji go robisz?

      Usuń
    2. z dokładnie takich jakie podałaś

      Usuń
    3. hm .. może za szybko przewracasz go na druga stronę? Trzeba trzymać go na małym ogniu, przez długi czas, nigdy na odwrót.

      Usuń
  45. Super owsianka, idę teraz zrobic taką dla siebie i córki na kolację, bo mnie Twoja skusiła:) (dla mnie obowiązkowo z chilli;)

    OdpowiedzUsuń